Isi va gasi adolescentul care tocmai a suferit un esec de orice fel resursele necesare pentru a o lua de la capat ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat? Sau, dimpotriva, va avea nevoie de ajutor din partea parintilor sau de ajutor specializat pentru a nu ajunge la tragedii? Ne ofera raspunsuri si posibile solutii pentru aceste probleme ale tinerilor psihologul Stefania Nita, de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie.
Pe fondul unui psihic dezvoltat, cel mai mic esec poate fi perceput ca o catastrofa. O cearta cu prietena sau prietenul poate fi resimtita ca un cataclism. Tradarea, respingerea sau lipsa unui raspuns similar din partea persoanei pe care o iubeste sunt elemente care pot distruge echilibrul si asa fragil al tanarului sau tinerei adolescente. Scade increderea in sine, apar o stare de tristete si ganduri de genul: "Nu sunt bun de nimic, nu ma vrea, prin urmare ce rost are sa ma mai chinuiesc?".
ATITUDINE
In fata unui esec, e bine ca parintii sa impartaseasca tanarului din propria lor experienta, dar in acelasi timp, sa il intrebe pe adolescent cum se simte dupa experienta neplacuta prin care tocmai a trecut. Daca mama ii spune adolescentului care a picat un examen: "Nu esti bun de nimic!", atunci tanarul se va izola, iar starea de depresie se va adanci, consecintele fiind dintre cele mai grave. De asemenea, un rol important pentru ca tanarul sa poata trece peste un esec il au prietenii.
Citeste si Jurnalul National
Sursa foto: newportccc.org
VIDEO! Rasfat la Spa... Un plus de eleganta: covoarele din piele...