Antena Căutare

Adolescentii stresati sunt predispusi la obezitate

Un studiu realizat de cercetatori ai Universitatii Iowa sustine ca stresul este o cauza directa a obezitatii in randul adolescentilor. Un nivel ridicat de stres este asociat cu o predispozitie pentru tineri de a fi supraponderali sau obezi. Iar tinerii sunt extrem de afectati de acest lucru. Se impaca greu cu aceasta situatie, sunt deprimati din cauza ca ei nu “arata bine” si cred ca sunt exclusi din anumite grupuri din cauza felului in care arata. In cazul altora, pot sa apara chiar probleme de sanatate. In oricare situatie, un adolescent supraponderal sau obez devine complexat de infatisarea lui, situatie cu consecinte negative asupra dezvoltarii personalitatii proprii si a cresterii lui sanatoase.

Consecintele nefaste ale stresului



Articolul continuă după reclamă

Cinci factori de stres au fost folositi pentru a se stabili nivelul de stres cu care se confruntau adolescentii:







Concluziile indica faptul ca relatia adolescentilor cu stresul poate sa fie rezultatul unei modificari biologice - perturbarea glandelor hipotalamus, adrenala sau pituitara. In conditiile in care una sau mai multe dintre aceste glande nu mai functioneaza corect, atunci organismul adolescentului poate sa fie dat peste cap. Una dintre consecintele nefunctionarii normale a acestor glande poate sa fie si ingrasarea. Aparent nu exista niciun motiv pentru care copilul se ingrasa, pentru ca el nu si-a schimbat obiceiurile alimentare.

Intr-un asemenea caz se impune de urgenta un consult medical de specialitate. Sau poate fi vorba de o modificare comportamentala, adica tanarul incepe sa manance mai mult si sa faca mai putina miscare. Este posibil, spun specialistii, si ca obezitatea sa declanseze factorii de stres. De aceea ei au dorit sa afle ce apare mai intai: stresul sau obezitatea. In orice caz, cei doi factori se determina unul pe celalalt. Iar daca nu se intervine in niciun fel, adolescentul se trezeste ca se afla intr-un cerc vicios din care nu mai reuseste sa iasa singur.

Rolul stresului matern

Stresul matern joaca si el un rol important in aceasta ecuatie. El poate sa sporeasca nivelul stresului cu care se confrunta zilnic copilul. Iar atunci cand stresul matern este asociat cu insecuritatea alimentara (imposibilitatea asigurarii unei alimentatii suficiente si sanatoase pentru a sustine un mod de viata activ), poate sa creasca sansele unui tanar de a deveni obez. Adolescentii sunt, din punct de vedere cognitiv, constienti de ceea ce se intampla in casa in care traiesc si iau si ei parte la stresul matern. El poate sa fie exacerbat in familiile in care nu exista suficienta hrana sau mijloace de existenta.

O observatie importanta este si aceea conform careia adolescentii care locuiesc numai cu mama au obiceiuri alimentare mai proaste decat cei care locuiesc cu ambii parinti. Ei consuma multa mancare de tip fast food, multe sucuri acidulate si mai putine legume si fructe.

Citeste si Revista Felicia

FOTO: amazooo.com

Lipsa de somn in copilarie duce la comportamente delincvente la adolescenta... FOTO! Rochite vesele de sezon...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x