- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Alergiile la alune sunt cel mai des intalnite, afectand aproximativ 2% dintre copii. Laptele si fructele de mare ocupa locurile doi si trei. Oul, pestele, capsunile si soia fac parte, de asemenea, dintr-o lista a celor mai alergice alimente intalnite in randul copiilor.
„Studiul releva faptul ca afectiunile de acest tip sunt mult mai serioase decat ne putem imagina", spune Susan Schuval, medic pediatru cu specializare in alergii la un spital din New York. „Constat asta zilnic la clinica: tone de alergii aparute in urma consumului diverselor alimente".
Complicatiile survin in mod frecvent
De multe ori, alergiile sunt blande si fara urmari spectaculoase in randul copiilor.Dar sunt si situatii in care reactiile la consumul unui anumit aliment sunt foarte grave; pot fi si mortale. Studiul din 2011 demonstreaza ca un procent de peste 40% dintre copiii alergici prezinta simptome grave si foarte grave in urma alergiilor, precum socul anafilactic, caracterizat prin mari dificultati la respiratie si probleme cu tensiunea arteriala.
„Nu sunt foarte convins ca parintii inteleg cu adevarat gravitatea unei alergii alimentare. Par sa nu priceapa ca o asemenea alergie poate ameninta foarte serios viata propriului lor copil", spune Ruchi S. Gupta, medic pediatru la un spital din Chicago. Studiul mai precizeaza ca varful momentelor alergice se petrece intre 3 si 5 ani si mentine o rata destul de ridicata in randul scolarilor din clasele primare. In timp ce adolescentii, in special cei de sex masculin, sunt predispusi la complicatii severe care le pot ameninta serios viata.
„Cazurile foarte grave apar in randul adolescentilor si copiilor mai mari", explica dr. Gupta. „Ies cu prietenii de varsta lor si nu vor sa fie perceputi ca fiind diferiti de grup. Si mananca ce mananca si prietenii lor, neintreband ce contine felul respectiv de mancare, sa nu cumva sa se faca de ras in restaurant in fata celorlalti amici. Si de aici se pot naste tragedii".
Pentru ca studiul s-a efectuat pe un esantion foarte mare, a fost imposibil pentru specialisti sa faca teste amanuntite de sange sau alte analize specifice si relevante pentru 38.000 copii. In schimb, au stat de vorba in detaliu cu parintii, intrebandu-i despre reactiile copiilor, cum se manifesta fiecare in parte la alergie, care sunt alimentele la care acestia sunt alergici si despre ce indrumari li s-au oferit de catre medicii copiilor.
Astfel, specialistii au eliminat din start eventualele confuzii dintre intoleranta la lactoza, de exemplu, si alergia la lapte, sau alte asemenea dfierente dintre alergii autentice si intolerante alimentare.
Dr Schuval concluzioneaza: "A fi alergic la alune sau la oricare alt aliment inseamna sa duci o viata diferita intr-un anumit sens de restul copiilor de varsta ta. Presupune sa eviti anumite alimente in sala de mese, in timp ce colegii tai le consuma fara probleme. Presupune o atentie marita si permanenta la restaurant, in timp ce altii comanda fara grija orice, fara sa pateasca nimic. O alergie iti schimba cu adevarat viata. Nu putem s-o ignoram sub nici un aspect".
Citeste si Sfatul Parintilor
FOTO: specialty-hospital.com