Antena Căutare

Anestezia - sigura si usor de suportat de catre copii

Copilul tau va trece printr-o operatie care necesita anestezie generala? Esti ingrijorata mai mult din cauza anesteziei decat din pricina operatiei? Multi parinti se afla in aceasta situatie. Doctorul Radu Tabacaru, medic primar anestezie terapie intensiva, directorul medical al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "M.S. Curie", ne asigura insa ca, in prezent, tehnicile moderne de anestezie sunt extrem de sigure si usor de suportat chiar si de catre copii.

"Rafinarea tehnicilor de anestezie si terapie intensiva a deschis calea progresului major in chirurgia la copii. Ganditi-va ca imensa majoritate a operatiilor la copii nu ar fi posibile fara anestezie. Tehnicile de anestezie si terapie intensiva au ajuns la un asemenea grad de performanta incat ar trebui sa le creeze tuturor - parinti, bunici, medici - incredere si confort", remarca doctorul Radu Tabacaru.

Siguranta, confort, incredere

Anestezia este metoda prin care interventia chirurgicala devine suportabila si poate fi realizata in conditii de siguranta si confort atat pentru pacient, cat si pentru medicul chirurg. Totodata, tehnicile moderne de terapie intensiva au rolul de a asigura lipsa durerii dupa operatie.

La copii sunt mult mai frecvente operatiile sub anestezie generala pentru ca anestezia locala nu este tolerata de copii. "Este foarte putin probabil ca un copil sa stea linistit pe masa de operatie in timp ce chirurgul il opereaza la mana, sa zicem, sub anestezie locala", arata doctorul Radu Tabacaru.

Intre tehnica si arta

Substantele anestezice folosite la copii nu sunt cu nimic diferite fata de cele cu care sunt anesteziati adultii. Dozele sunt adaptate in functie de greutatea, varsta, starea si patologia pacientului, explica doctorul Radu Tabacaru. Avantajul major al anestezicelor consta in modul lor de utilizare. Sunt substante cu actiune scurta, pe care medicul anestezist le poate modula foarte usor in functie de evolutia interventiei chirurgicale. Anestezicele moderne se administreaza aproape continuu in timpul operatiei, pot fi prelungite sau intrerupte cand este nevoie. Toti acesti parametri sunt decisi de medicul anestezist. Tocmai de aceea reusita anesteziei, desi este o tehnica riguroasa, depinde foarte mult de experienta si maiestria anestezistului. Din acest motiv, doctorul Radu Tabacaru considera ca "anestezia se afla la granita dintre tehnica si arta".

Articolul continuă după reclamă

Rolul anestezistului in timpul operatiei este capital. Dupa cum arata doctorul Radu Tabacaru, toate functiile vitale ale pacientului sunt preluate in control de medicul anestezist. El decide administrarea de substante care permit mentinerea in valori normale a functiilor organismului: puls, tensiune arteriala, respiratie, oxigenarea sangelui, temperatura corpului s.a.

Riscuri la... "decolare si aterizare"

Anestezia este ca zborul cu avionul, spune doctorul Radu Tabacaru. Cele mai mari riscuri sunt la decolare si la aterizare, in timp ce zborul la inaltime este lin, rela¬xant, lipsit de griji. Cu exceptia... zborurilor in care apar turbulente. La fel este si in anestezie, remarca medicul. Inceputul si sfarsitul anesteziei sunt cele mai delicate momente, pentru ca aici pot interveni majoritatea riscurilor. In aceste etape, anestezistul preia sub control functiile vitale ale pacientului si le stabilizeaza. Dupa stabilizarea, interventia poate decurge fara "turbulente".

Din fericire, riscurile legate de anestezie, care in majoritatea cazurilor pot fi complicatii cardiovasculare sau pulmonare, sunt extrem de rare. Ca sa ne dam seama de acest lucru, doctorul Radu Tabacaru spune ca riscurile anesteziei sunt infinit mai mici decat mersul cu automobilul. In fiecare zi mor oameni din cauza accidentelor de circulatie. Tot zilnic sunt operati sub anestezie generala mii de oameni, dar nici unul nu moare din cauza anesteziei. Atunci cand vorbim despre riscurile anesteziei nu ne putem rezuma strict la aceasta tehnica, ci trebuie sa luam in calcul riscurile in ansamblu legate de interventia chirurgicala, starea, varsta si boala pacientului. Riscurile sunt mai mari la extremele de varsta: la nou-nascuti si sugari si la varstnici.

Citeste tot articolul in Jurnalul

FOTO: denverhealth.org

Lectii esentiale de viata: Formula succesului conform lui Steve Jobs... Ai ghinion in dragoste? De vina sunt parintii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x