De asemenea, cercetatorii au observat similitudini si intre femei si soacrele acestora, in special la nivelul buzelor si a barbiei.
In acest moment nu sunt cunoscute circumstantele sociale sau culturale care influenteaza alegerile partenerului de viata, insa cercetatorii au stabilit ca acestea vizeaza mai multe aspecte, precum trasaturile faciale, statutul social si chiar varsta.
Autorii studiului sustin ca alegerea este ghidata de grija de a favoriza evolutia, nu de criterii psihologice, intrucat existenta unor trasaturi genetic apropiate le poate da indivizilor avantaje suplimentare in adaptare, pentru ca permite cresterea numarului de gene identice ale parintilor si descendentilor si intareste reprezentarea genetica a generatiilor viitoare.
Aceste descoperiri isi au radacinile intr-un studiu facut in anul 1930, in care Konrad Lorentz a descoperit ca este perceput ca o mama de catre puii de gasca pe care ii crestea. De atunci, acest tip de comportament, numit imprimare, a devenit cunoscut si ca o modalitate de alegere a perechii.
"Rezultatele obtinute de noi sustin ipoteza imprimarii sexuale, care arata ca in mintea fiecarui copil se intipareste imaginea parintelui de sex opus, urmand ca la maturitate sa isi aleaga partenerul conform acestei scheme perceptive", a explicat Tamas Bereczkei, citat de The Telegraph.
Cu toate acestea, acest tip de atractie este tratata cu superficialitate, datorita problemelor etice, intrucat ar putea promova anumite actiuni care ar conduce la incest. Desi se simt atrasi de anumite trasaturi faciale asemanatoare cu cele ale parintilor lor, cercetatorii sustin ca cei mai multi indivizi se ghideaza dupa mai multe criterii atunci cand isi aleg partenerii de viata.
"Oamenii dispun de numeroase mecanisme, precum ar fi mirosul si feromonii, care ii impiedica sa aleaga drept partener pe cineva mult prea apropiat din punct de vedere genetic, cum ar fi, de exemplu, un membru al familiei", a precizat medicul Lynda Boothroyd, de la Universitatea din Durham.
Sursa: Intact News
Foto: My Space