Acrilamida este o substanta toxica, cu puternic potential cancerigen, care se formeaza atunci cand alimente care contin amidon sunt prajite in grasimi vegetale, la temperaturi inalte.
De aceea, inca din 2006, EFSA incearca printr-o serie de masuri menite sa ii convinga pe producatori sa foloseasca tehnologii care sa reduca aparitia acrilamidei. In acest sens au fost realizate o serie de ghiduri pentru ca aceia din industrie sa aiba toate materialele necesare.
Singurele produse pentru care nu s-a gasit o solutie sunt cafeaua si substitutele ei. Mai mult, s-a observat ca de la an la an, cantitatea de acrilamida creste, semn ca pentru producatori nu exista nici o preocupare in acest sens.
Studiul realizat de EFSA va continua si in anii viitori, dorinta Autoritatii Europene fiind de reducere a nivelului de acrilamida in toate produsele alimentare, pentru a evita probleme de sanatate la nivelul UE. Primul studiu legat de acrilamida a fost realizat in 2002, pe cobai, iar rezultatele au aratat ca are potential cancerigen foarte ridicat, dar si genotoxic, ducand la distrugerea materialului genetic al celulelor.
sursa: jurnalul.ro
foto:businessweek.com
Hainele viitorului vor putea face fotografii... Stii cand faci prea mult sport?...