Mierea proaspata se va folosi pentru pregatirea dulciurilor (nu intamplator in prima zi a lui gustar sunt invitati sa treaca pragul caselor vecinii sau rudele), dar si pentru a transforma vinul intr-o bautura mai placuta.
Din ceara extrasa la retezatul stupilor se fac lumanari ce vor fi arse alaturi de alimentele rituale. Si tot la biserici se duc boabe frumoase de grau, care se amesteca apoi in sacul cu seminte sau se sfintesc diverse plante de leac precum menta sau busuiocul.
POSTUL SFINTEI MARII
In perioada 1-14 august, crestinii se infraneaza de la alimentele de frupt, indepartand cu totul laptele, branzeturile, ouale sau carnea. Cu toate acestea, este un post mai usor de tinut, desi exista o singura dezlegare la peste in ziua de 6 august - Schimbarea la Fata a Domnului. Crestinii pot folosi la pregatirea mancarurilor foarte multe legume, iar din fructele varatice se pot face cele mai delicioase placinte, compoturi sau dulceturi.
INTOARCEREA TIMPULUI
In calendarul popular, sfarsitul lunii iulie marcheaza intoarcerea catre iarna. Mai intai, soarele isi pierde din putere si incepe a juca pe cer, iar mai apoi frunzele copacilor "se intorc pe dos", semn ca se pregatesc de sosirea toamnei.
De altfel, Ilie cel Mic (despre care se spune in traditia populara ca ar fi fratele mai aprig al Sfantului Ilie) porneste la drum impreuna cu vara si stolurile de cocori, avand grija sa se intoarca in anul urmator.
Pentru ca in Rai incep a se scutura merii de aur, oamenilor le este de acum ingaduit sa manance orice fel de mere. Se pot face tot felul de placinte, fiecare dupa cum se pricepe. Nu in ultimul rand, se culeg primii stiuleti de porumb, ce se fierb sau se coc deasupra jarului.
foto: tassotapiaries.com
Rochia care isi schimba culoarea... Cosmetotextilele ne fac viata mai frumoasa...