Antena Căutare

Avantaje si dezavantaje pentru a avea copii mai tarziu

Tendendinta a tot mai multe familii este aceea de a amana momentul in care vor sa devina parinti. Motivele sunt variate: exista metode de contraceptie variate si mai eficiente decat in trecut, un numar ridicat de femei aleg ca mai intai sa se dezvolte profesional si mai apoi sa aiba un copil, dar si faptul ca in general indivizii sunt mai reticenti in privinta institutiei casatoriei si a costurilor pe care le implica educarea copiilor.

Fiecare alegere ale partile sale bune si cele mai putin benefice, iar decizia de a avea copii la o varsta mai inaintata nu se dezice de la regula.

Avantaje:

- Terenul este pregatit: parintii care amana in mod voit momentul in care au copii, o fac fie pentru ca isi pretuiesc libertatea de a putea face anumite lucruri nestingheriti, sau doresc sa aiba o cariera, sa le ofere copiilor o situatie materiala buna. De aceea ei decid sa aiba copii atunci cand sunt impacati cu ceea ce au realizat intre timp si li se pot dedica mai mult, fiind eliberati de anumite frustrari care pot aparea cand esti tanar si ai nevoia de afirmare, dar in acelasi timp trebuie sa ai grija de un copil mic.

- Mai multa maturitate: In jurul varstei de 30-35 de ani cei mai multi adulti sunt mai echilibrati din anumite puncte de vedere decat la varsta de 20 de ani. Ei au acumulat mai multa informatie, fie din ceea ce au citit, dar mai ales au observat la altii. Constituie un avantaj si faptul ca pot face fata mai bine unor situatii stresante, neprevazute, ei fiind si la varsta la care au invatat sa fie mai putin dependenti de parintii lor de exemplu. Acelasi lucru poate fi valabil si in cazul anumitor cupluri tinere, insa de regula, odata cu un statut social mai bun si independenta financiara vine si dobandirea unor abilitati de a fi mai descurcaret.

Articolul continuă după reclamă

- Timp mai mult petrecut cu cei mici: odata cu imbunatatirea conditiilor de viata ce a dus la prelungirea sperantei de viata se poate spune ca a scazut treptat si presiunea de a avea copii la o varsta mai tanara. In ziua de astazi, chiar daca aleg sa ai bacopii mai tarziu, atata timp cat au grija de ei insisi, de alimentatia si fac miscare, exista toate sansele de a se bucura de copiii lor pana ating varsta adulta si le ofera si nepoti. Mai mult, ei pot avea mai mult timp pentru a avea grija de copii pentru ca au depasit deja etapa de a fi incepatori pe piata muncii.

Dezavantaje:

- Riscul de a avea probleme de concepere sau riscul de nu putea avea deloc copii: perioada optima de a avea copii este in jurul varstei de 25-28 de ani si cu cat femeia trece de varsta de 30 de ani, cresc riscurile de a avea o sarcina cu probleme sau un copil ce va suferi de sindromul Down sau alte afectiuni. Riscul de a nu mai avea copii sunt mult mai crescute in cazul persoanelor care au trecut printr-un avort sau mai multe si descopera mai apoi ca au probleme de reproducere. Acest lucru nu este general valabil, insa cei care aleg sa aiba copii mai tarziu trebuie sa sctie care sunt riscurile la care se supun.

- Tinerii au mai multa rabdare si chef de joaca: desi s-ar crede ca tinerii sunt mai nelinistiti, predispusi sa intre mai usor in panica si sa fie mai grabiti in legatura cu lucrurile pe care le intreprind, s-a observat ca de fapt ei sunt cei care au mai multa rabdare fata de cei mici. Isi amintesc cu mai multa acuratete perioada propriei copilarii si iis inteleg mai bine puii. De asemenea, ei sunt mai exuberanti si au mai mult chef si energie pentru a se juca cu cei mici.

- Pierderea entuziasmului fata de ideea de familie si implicarea mai mare in cariera: pe cat de multumiti pot fi unii in legatura cu reusitele profesionale de care s-au bucurat pana la varsta de 30 si ceva de ani, pentru altii se intampla ca exact mai tarziu, dupa ce au dobandit suficienta experienta si si-au construit un statut, sa li se ofere sau sa gaseasca oportunitati de a se dezvolta mai mult.

Astfel un copil le poate incurca mai mult planurile dezvoltarii profesionale decat atunci cand erau tineri. Totodata, cuplul se obisnuieste cu viata in doi si libertatea de care se bucura si cei doi pot percepe intr-un mod negativ aparitia unui copil care le strica o rutina stabilitata in timp. Ei ar putea astfel sa se adapteze mult mai greu schimbarilor si sa nu se poata bucura pe deplin de experienta de a fi parinti.

Foto: thelearningcommunity.us

Cum alegi hota potrivita pentru bucataria ta... Reteta de post: musaca vegetariana...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x