Antena Căutare

Bauturile energizante: pro si contra

Cola, cafeaua, ciocolata, ceaiul sau bauturile energizante sunt preferatele multor oameni, in special ale tinerilor. Dar sunt ele sanatoase sau nu?

Dintre toate produsele care ne dau energie, bauturile pe baza de taurina sunt recunoscute pentru cantitatea mare de energie pe care o furnizeaza intr-un timp scurt.

Ce contine o bautura energizanta?

Taurina - aminoacid produs si de organismul uman, de muschi, creier, inima si sange. O persoana care cantareste 70 kg are aproximativ 70 g de taurina in tot corpul, adica de 70 de ori mai multa decat o cutie de bautura energizanta, care contine 1.000 mg. Uneori, in conditii de stres sau de efort fizic, organismul uman elimina prin urina o cantitate mai mare de taurina, rezervele organismului diminuandu-se astfel. In acest caz, se poate consuma o cutie de bautura energizanta pentru a compensa pierderile. Taurina din bauturile energizante insa este o substanta sintetica si poate avea efecte negative asupra ficatului si inimii, ducind chiar la deces, avertizeaza cercetatorii germani.

De asemenea, cei care sufera de hipertensiune sau boli cardiace sunt sfatuiti sa renunte la astfel de bauturi definitiv. Apoi, oamenii de stiinta au relevat faptul ca extrem de nociva poate fi si combinatia de elemente din bauturile energizante, mai ales daca sunt baute alaturi de alcool sau cafea. Din acest motiv, in Finlanda si Canada sunt deja in derulare campanii de prevenire a populatiei cu privire la aceste riscuri, iar in Franta, taurina a fost interzisa. Pe teritoriul Uniunii Europene, in tari ca Danemarca si Norvegia aceste produse nu mai pot fi nici consumate si nici promovate.

Articolul continuă după reclamă

Printre beneficiile taurinei in corp se numara reglarea temperaturii atunci cand este prea cald sau prea frig, reducerea stresului si detoxifierea organismului.

Glucoronolactone - este un carbohidrat existent in alimente, cum ar fi cereale sau vin rosu. Corpul uman il produce din glucoza. Rolul sau in bauturile energizante este de a combate oboseala si de a da o stare de bine.

Cafeina - intr-o cutie de bautura energizanta se afla aproximativ 80 mg de cafeina. In cantitati moderate, cafeina are efecte benefice asupra organismului, intrucat stimuleaza functiile fiziologice si psihologice ale acestuia, imbunatateste viteza de reactie si vigilenta. De asemenea, in timpul activitatilor fizice, cafeina stimuleaza arderea grasimilor si transformarea acestora in energie.

Alte componente din bauturile energizante sunt carbohidratii si vitaminele, toate insa de origine sintetica.

Cand si ce cantitate?

Avand in vedere ca o cutie de bautura energizanta contine tot atata cofeina cat o ceasca de cafea, o putem consuma la aceeasi varsta la care incepem sa bem cafea, aceasta fiind diferita de la o persoana la alta. Trebuie sa fim insa constienti, in acelasi timp, ca bauturile energizante nu au rolul de a potoli setea, deci cantitatea pe care o vom consuma va fi destul de mica, nu mai mult de 4 cutii pe zi.

Afecteaza sau nu sanatatea?

Parerile sunt impartite sau poate interesele economice fac sa nu fie evidentiate toate riscurile. Din cercetarile unor oameni de stiinta si medici de diverse specialitati, s-a ajuns la concluzia ca acestea nu dauneaza sanatatii. Ca si cafeina, nu produc dependenta, ci au doar efect de stimulare. Unii tineri insa consuma bauturile energizante in combinatie cu alcoolul, iar acest lucru nu este recomandat deoarece sunt anulate efectele pozitive ale bauturii energizante, resimtindu-se doar efectele negative ale alcoolului.

Citeste si Revista Felicia

Sursa foto: wordpress.com

Cine devine campion in 2010 la mancat hot-dogs?... New York - cel mai bun oras pentru barbati...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 21.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x