Vara, turcii consuma mai mult legume, fructe si mirodenii proaspete
Bucataria turceasca exceleaza prin combinatii simple. Salatele de legume sunt asezonate cu ulei de masline, lamaie, iaurt si usturoi.
Costurile mici ale ingredientelor si tehnicile simple de preparare fac din bucataria turceasca o sursa inepuizabila de retete. Astfel, bucatarii turci sunt renumiti pentru variatiile de preparare ale unui singur ingredient.
Vanata, de exemplu, poate fi gatita in peste 40 de moduri. Pe langa "Pul Biber" - ardei rosu, semi-uscat, iute, unul din condimentele lor specifice -, turcii mai folosesc menta, chimenul, usturoiul, patrunjelul, mararul.
Si carnea este mult folosita - mai putin porcul, interzis in Islam - cel mai adesea, carnea de miel si oaie. Sunt agreate felurile din peste si preparatele din fructe de mare foarte proaspete.
Turcii sunt mari specialisti in deserturi - pe langa traditionalele baclavale, sarailii si derivatele acestora; fructe confiate gen smochine, ulterior zaharisite - si muraturi.
Muraturile turcesti - un amestec sanatos si picant de legume savuroase - pot fi servite la orice friptura, mai ales preparata la tava.
Bucate traditionale turcesti
1. Kebab: Bucati mici de carne, peste sau crustacee, de obicei marinate inainte de a fi insirate pe o tepusa si prajite pe carbuni. Carnea poate alterna pe tepusa cu bucati de legume. Se mai numeste si shish kebab sau shashlik; doner kebab - kebab cu carne de miel.
2. Pilaf (pilav) - este felul lor principal de mancare, preparat din orez, dar si din grau pisat. Pilaful se serveste alaturi de carne de peste sau pui.
3. Meze - aperitive.
4. Dolma - frunze de vita de vie sau legume, umplute cu fructe de pin si coacaze.
5. Baklava - cel mai cunoscut desert turcesc, cu multe varietati - un foietaj cu miere si nuci pisate.
6. Rahat - facut din curmale, miere, trandafiri si iasomie, amestecate cu guma arabica.
7. Bauturi traditionale: Ayran - iaurt amestecat cu menta si sare; Rachiu - cunoscut si ca "lapte de leu"; Ceai; Cafea neagra, tare; Bere turceasca; Vin rosu si alb.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: turkishcookingclass.blogspot.com
www.itusozluk.com