Doza zilnica recomandata de medici este de 200 ml pe zi. Nu putini dintre noi consuma 2-3 sau chiar 4 cesti pe zi. Una dimineata pentru inviorare, una la serviciu pentru mentinerea puterii de concentrare, alta in oras...si tot asa. Efectele excesului pot fi foarte neplacute. De la insomnii sau dureri de stomac pina la dereglari psihice.
Prin continutul de cofeina, cafeaua stimuleaza sistemul nervos central, reduce oboseala fizica si mareste puterea de coordonare si concentrare.
Psihologul Monica Caramizaru spune ca "prima alegere a cafelei este de dimineata, cind ne simtim adormiti pentru ca avem nevoie de un stimulent", iar medicul de familie Stefan Costescu adauga "cafeaua este buna dimineata, este buna dupa masa, adica dupa ce mincam de prinz si mai este buna la amiaza, intre 3 si 5, cind scade foarte mult bioritmul. Nu este buna daca sintem foarte obositi pentru ca ne biciuieste sistemul nervos, ne excita foarte tare neuronii, avem un moment de crestere a puterii de concentrare, dupa care apare o epuizare mai mare decit inainte de a consuma". Astfel se intra intr-un cerc vicios in care ne simtim tot mai obositi oricita cafea am bea.
Medicul Manuel Chera atrage atentia asupra efectelor negative ale consumului in exces de cafea: "tahicardie, accelerarea ritmului inimii, aritmie, palpitaiile, si mai ales cresterea tensiunii arteriale. Cafeaua este un factor al accidentelor vasculare si este contraindicata celor care sufera de inima".
Cercetatorii americani au atras atentia ca se poate ajunge la dereglari de echilibru sau chiar halucinatii daca se consuma in exces, un alt pericol fiind creare dependentei!
Consumati deci cu moderatie!
10 lucruri pe care hair-stilistul nu ti le spune... A gandi pachetelul pentru la scoala...