De la caise putem folosi totul: fructul, miezul, seminsele si florile. Proaspete, conservate sau uscate, avand aroma intensa si deosebit de placuta, caisele se numara intre cele mai apreciate fructe, fiind consumate cu placere oricand. Tuturor ne plac aceste fructe: unii le prefera pe cele coapte, zemoase si moi, altii prefera caisele parguite si putin acrisoare.
Copiii se dau in vant dupa samburii de caise, multi prefera dulceata de caise - verzi sau coapte, cu samburi de caise sau miez de nuca etc. Din caise se prepara gem, compot, marmelada, dulceata, suc, sirop, nectar, caisata, coniac, pistil (pasta uscata, care se poate pastra timp indelungat) etc. De asemenea, au numeroase utilizari si in cofetarie: inghetate, sufleu, serbet, prajituri, creme.
Dulceata poate fi pregatita atat din caise verzi, cat si din caise ajunse la maturitate. Sucul proaspat de caise constituie un adevarat tonic natural, racoritor pe timp de vara. Cum caisa este un fruct fragil, ea este adesea cultivata folosindu-se pesticide, sulfiti - produse chimice intalnite in cantitati mai mari in fructul uscat. Caisele mai sunt tratate si cu dioxid de sulf (E220), care induce dureri de cap. De aceea trebuie cumparate indeosebi produsele taranilor.
Caisele uscate sunt deosebit de convenabile, pot constitui baza de plecare pentru fabricarea a numeroase produse: pasta de caise, caise uscate maruntite, produse din caise vacuumate, concentrat de suc de caise - un adaos natural de culoare si aroma in fursecuri, prajituri, checuri si cornuri.
Caisele taiate bucati sau feliate confera o aroma distinctiva, culoare si textura checurilor cu fructe, produselor dulci, umpluturilor, prajiturilor si brioselor. Daca se doreste, caisele uscate pot fi combinate cu alte fructe si cu alte umpluturi, constituind un ingredient valoros, in cereale, pentru micul dejun, batoane energizante, paine si produse dulci.
Foto: www.aerobictime.com
Citeste si Revista Felicia!