Live acumObservator 12
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Calendar ortodox 14 ianuarie. Sărbătoare mare! Cui spui azi La mulți ani!

Calendar ortodox 14 ianuarie. Calendar ortodox 14 ianuarie. Sărbătoare mare, Sfanta Nina, La mulți ani celor ce poarta acest nume si semnificatia numelui NIna.

caalendar ortodox 2019

Calendar ortodox 14 ianuarie. Calendar ortodox 14 ianuarie. Sărbătoare mare! Cui spui azi La mulți ani!

Calendar ortodox 14 ianuarie. În calendrul ortodox din 14 ianuarie este mare sărbătoare. Luni, 14 ianuarie sunt prăznuiți Sfânta Nina, ”Luminătoarea Gergiei” și Mucenicii din Sinai și Rait.

Calendar ortodox 2019, 14 ianuarie. Sfânta Nina ”Luminătoarea Georgiei

Sfânta Nina s-a născut în Capadocia în jurul anului 290, din părinți nobili și credincioși. Tatăl ei, generalul roman Zabulon, era rudă cu sfântul mare mucenic Gheorghe (și el căpetenie în armata romană), iar mama ei, Suzana, era soră cu patriarhul Ierusalimului, Iuvenalie.

Pe când Nina avea 12 ani, părinții ei s-a mutat la Ierusalim, și au deveni monahi: Zabulon pustnic în deșertul Iordanului, iar Suzana slujind pe cei săraci și în suferință la Ierusalim. La rândul ei, Nina a fost dată în grija stareței Niofora, și s-a dedicat rugăciunii și studiului Sfintei Scripturi.

Calendar ortodox 14 ianuarie. Sărbătoare mare! Cui spui azi La mulți ani!

După numai câțiva ani, Nina pleacă din Ierusalim spre Armenia și Georgia, cu binecuvântarea patriarhului Iuvenalie, unchiul ei, spre a se închina Giulgiului lui Hristos, care se spunea că este în acele locuri.

În anul 315 ajunge în Mtskheta, capitala regatului ivirit al Georgiei, unde intră în anturajul regelui Mirian și a reginei Nana și săvârșește multe minuni: convertește la creștinism pe conducătorul sinagogii, Abiatar (dimpreună cu mai mulți evrei din comunitatea locală), o vindecă pe regina Nana, care era demonizată, cu rugăciunile ei redă vederea regelui Mirian. Acesta părăsește păgânismul închinării la idoli și primește creștinismul solicitând pe Patriarhul Eustatie ai Antiohiei ca să creștineze țara.

Sfânta Nina, pomenită de Biserica Ortodoxă Română la data de 14 ianuarie, a murit la 14 ianuarie 338.

Sfînta Nina 14 ianuarie. Semnificație nume

Nina este o femeie unică și sofisticată. Aspiră mereu la ordine și la echilibru. La toate acestea se mai adaugă și marea să sensibilitate.

Nina este însă și o persoană destul de contradictorie, deoarece are o latură mai independența și autoritară, dar și una dependența, pasivă și concilianta. Aceste două tendințe antagoniste se pot armoniza și am putea spune despre ea că este « o mână de fier într-o mănușa de catifea ».

Nina este altruistă, dar aparent rece și distantă. Este o fire orgolioasă și nu-și trădează emoțiile.

Calendar ortdox 14 ianuarie. Sfânta Nina, Tropar

Slujitoare a cuvântului dumnezeiesc, cea întocmai cu Apostolii, Nina, lui Andrei cel întâi chemat şi altor apostoli în apostolească propovăduire te-ai asemănat, luminătoarea Iviriei şi alăută a Duhului Sfânt, roagă-L pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Troparul Sfinţilor Cuvioşi Mucenici din Sinai şi Rait Glasul 4

Dumnezeul părinţilor noştri Care faci pururea cu noi după blândeţile Tale, nu îndepărta mila Ta de la noi; ci, pentru rugăciunile lor, în pace îndreptează viaţa noastră.

La 14 ianuarie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

Sfântul Cuvios Teodul, fiul lui Nil cel Înţelept;

Sfântul Cuvios Ştefan, ctitorul Mănăstirii Hinolacul;

Sfinţii Cuviosi Simeon şi Sava, ctitorii Manastirii Hilandar;

Sfâna Muceniţă Agni.

Recomandari