Live acumFilm: Alice in Tara Oglinzilor (SUA 2016)
Prime Time 20:00Film: Parker

Calendar ortodox 2018. Când se termină marele post al Sfinților Petru și Pavel și ce trebuie să faci

Calendar ortodox 2018. Pe 28 iunie 2018, în calendarul ortodox se marchează sfârșitul lungului post al Sânpetrului. Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel în fiecare an la data 29 iunie.

Calendar ortodox 2018. Pe 28 iunie 2018, în calendarul ortodox se marchează sfârșitul lungului post al Sânpetrului. Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel în fiecare an la data 29 iunie. Anul acesta, Postul Sfinților Petru și Pavel a debutat pe 3 iunie și a durat nu mai puțin de trei săptămâni.

Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt sarbatoriti in fiecare an pe 29 iunie.

La 29 iunie, Biserica Ortodoxă îi sprăznuiește pe Sfinţii Apostoli Petru și Pavel. În credința creștină, primul este considerat ”piatra de temelie a credinței”, iar celălalt a fost numit ”vas ales” al alegerii dumnezeiești. Cei doi apostoli s-au bucurat de o cinstire deosebită datorită fidelităţii pe care au manifestat-o faţă de Iisus şi de învăţătura Sa.

Dintre Apostoli, Sfântul Pavel a fost cel mai însemnat scriitor

În opinia Sfântului Evanghelist Ioan, Sfântul Apostol Pavel este cel mai însemnat scriitor şi gânditor dintre Apostoli. De la Sfântul Pavel, Apostolul Neamurilor, ne-au rămas 14 epistole valoroase, iar cea scrisă în anul 66 (ultima) este considerată Testamentul său spiritual. Prin intensa sa activitate misionară, Sfântul Pavel a contribuit la propovăduirea universală a creştinismului.

Împreună au fost martirizați în zorii creștinismului, murind în aceeași zi la Roma, în data de 29 iunie anul 67, în timpul prigoanei dezlănțuite de Nero împotriva creștinismului.

Sfântul Pavel a fost numit Apostolul Neamurilor

Sfântul Pavel ( ”Apostolul Neamurilor”, numit și el în scrierile religioase drept o căpetenie a Apostolilor, s-a născut într-o familie de iudei înstăriţi, între anii 1-5 d.H. Numele său evreiesc era Saul (în traducere însemna furtună) şi descindea din neamul lui Veniamin. Deşi provenea din seminţia fariseilor, Saul avea şi cetăţenia romană. Crescut şi educat în tradiţia iudaică, Pavel a studiat la şcoala vestitului învăţat, Gamaliei.

Sfântul Petru a devenit sfetnicul de încredere al lui Dumnezeu

Petru devenise sfetnicul lui Dumnezeu care-i cerea sfatul de câte ori trebuia să ia o decizie importantă. Fiind foarte credincios, Dumnezeu a hotărât ca Petru să țină cheile Raiului și să asigure hrana animalelor sălbatice.

Calendar ortodox iunie 2018. Rostește rugăciunea Sfintilor Petru și Pavel!

Rostită pe perioada postului, care se încheie anul acesta pe data de 29 iunie, rugăciunea dă limpezime minții, te ajută să treci peste momentele de neliniște sufletească, te curăță de păcate și te ajută să te vindeci de boli. Se rostește dimineața, având alături o lumânare aprinsă!

“Pe Voi, Apostoli slăviți ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiți stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o.

La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăți nedrepte se abate asupra vieții noastre, să-i îndepărtați pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră.

Acolo, în împărăția lui Dumnezeu, va bucurați de vederea Lui în slavă cerească. De Acolo, priviți spre Biserica lui Hristos care călăuzește popoarele, pentru că ele să vadă lumina Evangheliei și să nu rătăcească drumul care duce la izvoarele tămăduitoare ale harului.

Ne închinăm Vouă, să-L rugați pe Mântuitorul nostru să-i lumineze și să-i apere de orice necaz și boală pe episcopi, pe preoți și întregul popor creștin.

Rugați-L pe Domnul secerișului să trimită lucrători sârguincioși în ogorul Tău, pentru că toți oamenii de bunăcredință să aibă parte de binefacerile pe care le primim de la Dumnezeu prin Sfânta Biserica.

Slăviți Apostoli Petru și Pavel, să ascultați rugăciunea noastră, credincioși încercați de cumplite necazuri, să fiți milostivi și să îndepărtați din viață noastră furia dușmanilor porniți să ne doboare cu orice preț.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel au murit în anul 67 că şi martiri ai credinţei creştine. Postul sfinţilor Petru şi Pavel este unul din cele patru posturi mari ale anului creştin ortodox.

Cele trei săptămâni de interdicţii sunt cunoscute în popor şi sub denumirea de Postul Sânpetrului.

Recomandari