Numele sărbătorite de Sfânta Anastasia sunt: Sita, Anastase, Năstase, Tase, Anastasie s.a Acest nume înseamnă înviere.
Sfânta Muceniță Anastasia a rămas orfană de mică și a fost crescută de stareța unei mănăstiri de lângă Roma. Aceasta este foarte cunoscută pentru frumusețea ei sufletească, dar și pentru cea trupească.
Guvernatorul păgân, auzind de aceasta, a trimis soldați la mănăstire pentru a o aduce pe Anastasia în fața judecății lor. El voia să o ia pe Sf Anastasia de soție, apoi a trecut la amenințări.
Sfânta Muceniță Anastasia i-a răspuns: "Gata sunt să mor pentru Dumnezeul meu nu doar o data, ci și de sute de ori, de este cu putință." Anastasia a fost supusă multor chinuri: i s-au tăiat sânii și limbă, iar în cele din urmă a fost omorâtă prin decapitare în afară cetății.
Calendar ortodox 29 octombrie 2019. Troparul Sfintei Anastasia: „Mieluşeaua Ta, Iisuse, Anastasia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, Te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru Tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.”
Calendar ortodox 29 octombrie 2019. Tot în această zi se mai face cinstirea:
-Sfântului Cuvios Avraamie și a Măriei, nepoată să;
-Sfântului Mucenic Chiril;
-Sfinților Mucenici Min și Mineu;
-Sfântului Sava Stratilatul;
-Sfintei Cuvioase Ana;
-Sfintei Mucenițe Melitina;
-Sfântului Sfințit Mucenic Atanasie.
Citește și: Calendar ortodox noiembrie 2019: Când pică Soborul Sfinților Mihail și Gavriil
Sf Mihail și Gavriil 2019: Tradiții și superstiții: ce nu ai voie să faci... Moșii de toamnă 2019. Ce trebuie să dai de pomană în Sâmbăta Morților...