- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
În calendarul ortodox, pe 3 aprilie, are loc pomenirea precuviosului părinte Nichita Mărturisitorul, egumenul Mănăstirii Midichiei. Tot pe 3 aprilie pică Marțea Mare, a doua zi din Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, premergătoare Paștetelui. Iată ce nu este bine să faci în Marțea Mare.
Marțea din Săptămana Luminată poartă numele de Marțea Albă și în această zi bărbații trebuie să își termine muncile câmpului și să își ajute nevestele la treburile din gospodărie. Este ultima zi în care se spăla și se călca. În Marțea Mare se citește pildă celor 10 fecioare.
În Marțea Mare din Săptămana Patimilor se aspiră, se da cu mătura, se spăla geamuri și se fac treburile grele pe langă casă. Marțea Mare este ultima zi în care gospodarii mai pot face treburi pe câmp sau în care se mai spală și se călca. Din această zi, se spune că bărbatii trebuie să stea pe lângă casă și să își ajute nevestele.
În Marțea Mare, femeile din multe zone rurale dau de pomană în această zi pască rămasă de la Paște și vin roșu. În vremea postului nu trebuie să ne oprim doar la înfrânare, nevoințe, metanii etc, ci toate acestea trebuie însoțite de milostenie. De aceea, nu trebuie să uităm de cei sărmani și necăjiți, ci trebuie să facem fapte bune.
Ce simbolizează Marțea Mare din calendarul ortodox
Marți, în Săptămana Luminată, au loc uscarea și sfăramarea Sfântului Agneț, sfințit în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile din Sfântă și Marea Joi, din Săptămana Patimilor. Al doilea Agneț este uscat și sfăramat după o rânduială specială. După ce este sfăramat, este așezat într-un chivot pe Sfântă Masă din Altar. Acest Agneț este folosit de-a lungul întregului an pentru impărtasirea bolnavilor sau a celor care nu pot merge la biserică din motive bine întemeiate.
În seară de marți se săvârșește slujbă deniei, în cadrul căreia se citește pildă celor 10 fecioare.
Ce simbolizează pilda celor 10 fecioare
Pildă celor 10 fecioare prezintă 10 fecioare: 5 „intelepte” și 5 „neintelepte”. Acestea merg înaintea Domnului Iisus Hristos și se pregătesc pentru nuntă. Mirele întârzie și fecioarele adorm, însă la miezul nopții se vestește sosirea lui. Cele 10 fecioare neînțelepte au candelele aprinse, însă untdelemnul este pe sfârșite așa că cer împrumut de la celelalte.
Acestea refuză, motivând că astfel și candelele lor se vor stinge. Fecioarele nebune merg îndată să cumpere untdelemn, însă în tot acest timp sosește mirele care intră la nuntă și cele rămâne acolo. Fecioarele nebune găsesc ușă închisă și strigă „Doamne, Doamne deschide-ne noua”, însă mirele răspunde „Adevarat zic vouă: Nu va cunosc pe voi”. Pildă se încheie cu următoarea invătătură: „Privegheati și vă rugați, că nu știți ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului”.
Prin intermediul acestei pilde Manturitorul ne pregătește pentru veșnicia care urmează, pentru viață de apoi. În Noul Testament venirea lui Hristos este asemănată unei nunți, el fiind mirele mult așteptat, iar împărăția cerurilor se aseamănă cu cele 10 fecioare. Deducem din această pildă că o stare de veghe neîntreruptă este absolut necesară pentru a ne îngriji de sufletele noastre și pentru a fi pregătiți pentru sfârșit în fiecare clipă.
sursă: ortodoxia.me
Raspunsurile pe care vrei sa le stii despre pompele de caldura... Deniile din Săptămâna Patimilor. Simbolul deniei din Lunea Mare...