Pe 31 martie, în calendarul ortodox este o zi cu multe semnificații pentru credincioși: Învierea lui Lazăr sau, popular. ”Lăzărelul”. Învierea lui Lazăr este sărbătorită în Biserica Ortodoxă cu o zi înainte de Duminica Intrării lui Hristos în Ierusalim și aduce cu sine o multitudine de tradiții de care credincioșii țin seamă an de an.
Sâmbăta lui Lazăr este ziua care precede sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim și ultima zi din Postul Sfintelor Paști în care se mai fac pomeniri de obște pentru cei adormiți. Pomenirile vor fi reluate, potrivit rânduielii obișnuite, după Săptămâna Luminată.
Tradiții și obiceiuri de Lăzărel, ca să îți meargă bine tot anul
Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor alcătuiesc hotarul şi puntea de legătură între Postul Paştilor şi Săptămâna Patimilor, ca o anticipare a bucuriei pe care o va aduce, peste o săptămână, Învierea lui Hristos, în semn de biruință asupra morții.
Săptămâna dinaintea Floriilor este numită „a Floriilor”, ziua cand florile, plantele de orice fel încep să-şi dezvăluie virtuţile magice. Astăzi, se practică datina Lăzărelului, obicei care aminteste de un străvechi zeu al vegetaţiei ce murea şi renăştea la începutul fiecărei primăveri.
Tot de Lăzărel sunt şi Moşii de Florii, când tradiția spune să se dea de pomană plăcinte, în amintirea unui Lazăr care ar fi murit de pofta plăcintelor.
De Lăzărel, fetele merg la colindat
În sâmbata Floriilor se face şi parastasul lui Lazăr. Fetele mici, impodobite cu flori pe la cap și cu un baiat în faţă, merg la colindat. Fetele cântă despre moartea nefericită şi despre înmormântarea unui tânăr pe nume Lazăr. Una din fete este ”Lăzăriţa”, motiv pentru care se îmbracă în mireasă. În cantec se spune că acesta i-a cerut mamei să-i facă azima si ea n-a voit; el s-a dus apoi cu oile la pădure, s-a suit pe o creangă să scuture frunze oilor, când a început să bată vântul şi s-a rupt creanga, iar el a căzut şi a murit. Cele trei surori ale lui, l-au găsit, l-au adus acasă, l-au scăldat în lapte dulce şi l-au înmormântat. Fetele primesc ouă pe care apoi le roşesc.
În Sâmbăta lui Lazăr, fetele din Transilvania pun o oglindă și o cămașa curată sub un păr altoit, pentru că dimineață să răsară soarele peste ele. Cu aceste două obiecte se făceau apoi farmece de dragoste și sănătate.
În ziua Floriilor, oamenii merg cu ramuri de salcie la biserică, pentru a-L întâmpina tainic pe IIsus Hristos.
Trei schimbări pe care le poți face în locuința ta dacă vrei să economisești bani anul acesta!... Calendar ortodox 1 aprilie. Rugăciunea puternică de Florii face minuni...