Live acum
Prime Time 20:00Chefi la cutite

Calendar ortodox: Sfinții Mihail și Gavril sunt sărbătoriți astăzi. Tradiții și obiceiuri care îți aduc noroc și fericire

Mare sărbătoare astăzi! Creștinii ortdocși îi cinstesc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Află ce tradiții și obiceiuri se respectă în România pentru a avea parte de noroc și fericire.

Calendar ortodox 8 noiembrie 2019: Sfinții Mihail și Gavril

Denumirea completă a sărbătorii este „Soborul mai-marilor Arhistrategi (căpetenii) Mihail şi Gavriil şi a tuturor Puterilor cereşti celor fără de trupuri”. Această sărbătoare pică anual pe data de 8 noiembrie, potrivit calendar ortodox.

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, împreună cu toate cetele îngereşti sunt apărătorii noştri, care se străduiesc să ne ajute întru mântuirea noastră. De aceea, trebuie să ne rugăm tuturor îngerilor să ne fie alături. Arhanghelii sunt patroni ai casei, ard păcatele izvorâte din patimile şi slăbiciunile omeneşti şi îi ajută pe cei care ţin posturile creştineşti să îşi purifice conştiinţa.

Această sărbătoare este marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie, dar ce nu știu mulți este că de Sf Mihail și Gavril se ține post. În Biserici se fac slujbe speciale de poameni a Sf Mihail și Gavril, iar credincioșii vin să sfințească bucate pentru a le da de pomană.

Citește și: Calendar ortodox 8 noiembrie. Ce trebuie să dai de pomană de Sf Mihail și Gavril

Tradițiile și obiceiurile creștine spun că în această zi nu se muncește, nu se spală și nu se fac alte trebuiri prin gospodărie, iar cine încalcă această regulă o să aibă parte de o moarte chinuitoare.

Tot astăzi, de Mihail și Gavril, credincioșii aprind o lumânare pentru sufletul lor pe lumea cealaltă. Lumânările care se aprind la biserică în ziua de 8 noiembrie sunt considerate a fi adevărate talismane norocoase. Aceste lumânări “ţin de lumină” în lumea de dincolo.

Citește și:

Calendar ortodox. Rugăciune către Sfinții Mihail și Gavril pentru îndepărtarea necazurilor

Calendar ortodox. Sf Mihail și Gavril: cele mai frumoase mesaje, SMS-uri, urări și felicitări