Live acumChefi la Cutite
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Calendra ortodox 27 decembrie. Sfântul Ștefan, primul martir al Bisericii. La mulți ani sărbătoriților

Calendra ortodox 27 decembrie. Biserica Ortodoxa il praznuieste astazi, in a treia zi de Craciun, pe Sfantul Arhidiacon Stefan, primul martir al Bisericii.

Calendra ortodox 27 decembrie. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește astăzi, în a treia zi de Crăciun, pe Sfântul Arhidiacon Ștefan, primul martir al Bisericii.

Sfântul Ștefan era iudeu de neam, din semintia lui Avraam. Mărindu-se numărul creștinilor după întemeierea Bisericii și crescând numărul cererilor pentru diverse slujiri ale Apostolilor, au fost aleși din cadrul comunității, șapte bărbați "plini de Duh Sfânt și de înțelepciune". Aceștia aveau menirea să slujească atât în cadrul slujbelor religioase cât și să supravegheze bună orânduiala la mesele comune. Primul dintre aceștia a fost Ștefan, iar ceilalți șase sunt: Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmenă și Nicolae. Rolul lor în Biserica primară depășea cu mult rolul pe care îl iau diaconii în zilele noastre. Ei predicau cuvântul Evangheliei, botezau și ajutau la desfășurarea cultului aparțînând organelor de conducere ale Bisericii din Ierusalim.

Sfântul Ștefan cunoștea foarte bine Scriptură și propovăduia cu multă putere pe Hristos. Saducheii și fariseii au pus niște bărbați să spună că L-au auzit rostind cuvinte de hula împotriva lui Moise și a lui Dumnezeu. În vremea aceea, blasfemia era pedepsită cu moartea. Ajuns în față sinedriului, i-a înfruntat pe judecători, iar aceștia au cerut că Ștefan să fie ucis cu pietre. În acele momente, Sfântul Ștefan a avut o viziune în care l-a văzut pe Hristos „stând de-a dreapta lui Dumnezeu. Și a zis: Iată văd cerurile deschise și pe Fiul Omului stand de-a dreapta lui Dumnezeu.“ (Faptele Apostolilor)

Pentru că există obiceiul că cei omorâți cu pietre să nu fie înmormântați în cavoul familiei, se crede că a fost pus în mormântul unui creștin.

Moaștele sale au fost descoperite în anul 415.

Sfântul Apostol Ștefan, cel dintâi martir al Bisericii lui Hristos, este primul model de jertfă creștină pentru toți. (crestinortodox.ro)

Rugăciune către Sfântul Ștefan, rugăciunea care te curăță de păcate

„Ne-a răsărit el, primul mucenic,
Ucis cu pietre, că era prea bun,
Diacon tânăr, vrednic ucenic,
De care Scrierile Sfinte spun…

Nu a murit până n-a luminat,
– Exemplu viu de rugăciuni fierbinţi -,
Pe cei ce Raiul sfânt au căutat,
Şi l-au găsit în oamenii cei sfinţi.

Aşa ne luminează şi pe noi,
Sfinte Ştefane, şi noi am greşit,
Cum i-ai iertat pe oamenii cei răi,
Te roagă lui Hristos necontenit;

Te roagă pentru noi, cei păcătoşi,
Ce azvârlim cu pietre în minuni,
Să fim şi noi ca tine, credincioşi,
Şi decât suntem, să fim… mult mai buni!”.

Sfântul Ștefan. Nume care se săbătoresc De Sf Ștefan, 27 decembrie

Potrivit ziarulunirea.ro, peste 400.000 de români își celebrează, onomastica de sărbatoarea Sfântului Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan, în cea de-a treia zi a Crăciunului.

Din cei peste 400.000 de români aniversati la sărbătoarea Sfântului Ștefan, peste 300.000 sunt bărbați, iar peste 100.000 sunt femei.

Nume sărbătorite de Sfântul Ștefan:

Majoritatea românilor care îl au că patron spiritual pe Sfântul Ștefan, respectiv peste 250.000 de persoane, poartă numele de Ștefan, alți peste 30.000 Istvan, iar peste 8.000 Fănel,

De asemenea, alte peste 3.000 de persoane poartă numele Ștefănel, peste 1.700 de persoane răspund la numele Ștefănuț și alți peste 500 – Fane.

Numele Sfântului Ștefan, cel dintâi mucenic al creștinătății, este purtat și de peste 100.000 de femei, dintre acestea peste 70.000 purtând numele Ștefania, peste 20.000 – Ștefana și peste 9.000 – Fănică.

Potrivit statisticilor existente, alte peste 1.000 de femei poartă numele Fănuța și peste 300 – Fana.

Recomandari