Dupa sase saptamani ai de-a face cu un zambet declansat de un stimul anume.
Abia dupa doua-trei luni apar primele zambete care nu mai sunt doar un raspuns senzorial la un stimul, ci o incercare de a se conecta cu cei din jur. Atunci, bebelusul incepe sa zambeasca la vederea ta, a tatalui si a celor apropiati. Micutul va zambi mai larg daca te vei apropia sa-l iei in brate si isi va misca manutele si piciorusele frenetic, ca semn de intampinare.
Indiciu de buna dezvoltare
Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, insa ar trebui sa iti pui semne de intrebare daca dupa cinci luni nu vezi gurita deschisa intr-un zambet - zambetul este un indiciu despre dezvoltarea bebelusului.
Un bebelus de peste noua luni nu mai e asa sociabil ca la sase luni - se instaleaza deja anxietatea fata de straini. In schimb, incepe sa rada la jocuri ca "de-a v-ati ascunselea". Bebelusul invata ca doar pentru ca nu vezi un obiect, nu inseamna ca el nu mai exista.
Intre 18 luni si trei ani, avem de-a face cu o alta perioada de zambete si ras. Chiar daca este inca mic, copilul tau realizeaza pe zi ce trece cam cum merg treburile - care sunt tiparele, care sunt regulile, care e ordinea corecta etc.
Vei observa ca va tinde sa te corecteze in momentul in care te-ai abatut de la ordinea pe care el o stie si o poate prevedea. El face asta intr-o maniera serioasa, dar poti folosi aceasta mica pasiune pentru control intr-un mod amuzant. Garantat vei obtine rasete daca din "greseala" iti vrei trage perechea de pantaloni pe cap, si nu in picioare.
FOTO: Hepta.ro