Casa ta este o oază de confort și siguranță, un spațiu care trebuie să te protejeze și să te facă fericit. De cele mai multe ori, îți consideri locuința a fi un mediu sigur pentru tine și familie, în care care puteți trăi fără a se întâmple nimic rău. Din păcate însă, casa poate prezenta o amenințare pentru sănătate. Locul în care locuiești îți influențează atât starea fizică, cât și cea psihică. Lucruri precum luminozitatea sau calitatea aerului reprezintă factori importanți pentru corpul uman.
De aceea, atunci când îți alegi locuința trebuie să avem mare grijă la toate detaliile. Dacă te confrunți cu vreo problemă, trebuie să încerci să o rezolvi cât mai repede, pentru ca să nu îți afecteze sănătatea. De asemenea, dacă suferi de o afecțiune, trebuie să acorzi mare atenție la factorii care îți pot înrăutăți starea. De exemplu, dacă ai astm sau probleme respiratorii, calitatea aerului trebuie să fie excelentă. Află în continuare despre 5 lucruri din locuința ta care îți pot influența sănătatea:
1. Umiditatea
Umiditatea e reprezentată de prezența apei în aer. Poate fi influențată de multe lucruri, precum: gătit, duș, transpirație, spălatul podelelor. Fără îndoială, într-o locuință umiditatea mărită poate fi extrem de nocivă atât pentru imobil, cât și pentru locatarii săi. Nivelul ridicate de umiditate poate activa alergiile și poate complica afecțiunile respiratorii. De asemenea, umiditatea excesivă este mediul perfect pentru mucegai. Dacă ai o umiditate ridicată în casă, vei observa un miros neplăcut, mucegai, geamuri acoperite de condens sau pete umede pe pereți.
Din fericire, acestea pot fi foarte ușor evitate cu ajutorul unui astfel de aparat, ales în funcție de dimensiunea camerei. Acesta te va ajuta să scapi de umezeală, să previi mucegaiul și să alungi mirosul neplăcut. De asemenea, un dezumidificator îmbunătățește calitatea aerului și elimină particulele de praf.
2. Aerul uscat
Umiditatea aerului ridicată prezintă un pericol pentru sănătate, însă aerul uscat poate fi la fel de periculos. Aerul uscat poate cauza numeroase probleme de sănătate, precum: astm, bronșită, sinuzită sau sângerări nazale. De asemenea, acesta deshidratează corpul, cauzând iritații ale pielii și mâncărimi la nivelul ochilor. Aerul uscat afectează percepția corpului asupra temperaturii, părând să fie mai frig decât este de fapt. Umiditatea scăzută a aerului poate fi corectată cu un umidificator.
3. Calitatea apei
Apa este vitală pentru sănătatea noastră, iar dacă aceasta nu este în cea mai bună stare, ne poate afecta grav corpul. Centrul Național de Informații Biotehnologice din SUA recomandă evitarea consumului de apă din surse proprii, dacă acestea nu au fost testate. Acestea pot fi contaminate și pot cauza probleme grave de sănătate, precum boli gastrointestinale. Apa din fântâni poate conține pesticide, care cauzează probleme de reproducere, bifenili policlorurați care pot cauza afecțiuni neurologice sau nitrați care pot cauza methemoglobinemie. De aceea, înainte de a consuma apă de la robinet, asigură-te că aceasta a fost testată.
4. Mucegaiul ascuns
Mucegaiul este extrem de periculos, reprezentând o adevărată amenințare pentru sănătatea ta. Din păcate, nu întotdeauna poți fi conștient de prezența mucegaiului în casă, acesta apărând în locurile întunecate și umede. De aceea, este bine ca, din când în când, să îți verifici casa în detaliu, după fiecare raft sau covor și în fiecare colț. Conform de Control și Prevenție a Bolilor, mucegaiul poate cauza congestie nazală, tuse, iritația ochilor, iritația pielii sau, în cazuri mai grave, afecțiuni ale plămânilor.
5. Lumina artificială
Lumina ne reglează atât programul de somn, cât și unele funcții hormonale. De asemenea, aceasta are un rol important în productivitatea noastră din timpul zilei și în starea noastră mintală. De aceea, camerele bine luminate și timpul petrecut afară sunt esențiale. Din păcate, lumina artificială ne poate afecta atât sănătatea fizică, cât și cea psihică. Lumina fluorescentă sau LED oferă un spectru tipic anotimpului de iarnă, care cauzează oboseală și letargie. Pentru a rezolva aceasta problemă, încearcă să folosești cât mai mult lumina naturală și optează pentru becuri cu lumină caldă.
Sursă foto: Shutterstock
6 trucuri pentru o pregătire mai ușoară a Crăciunului din acest an... Calendar ortodox 23 noiembrie. Sfântul Antonie. Sărbătoare de cruce albastră!...