Rozmarinul creste sub forma unei tufe ce are flori roz sau albastru deschis. Frunzele sunt foarte subtiri, avand culoarea verde inchis spre exterior și o nuanta argintie spre interior.
Avand originile in bazinul Mediteranei, rozmarinul este folosit cu precadere in preparatele frantuzesti, spaniole si italienesti. Aceasta planta a fost pretuita de greci pentru calitatile benefice asupra creierului si era cunoscuta ca fiind sacra pentru prietenie.
Sezon: Rozmarinul este vesnic verde și il poti gasi proaspat de-a lungul intregului an. Daca il cumperi intr-un ghiveci, il poti pastra pentru mai multe saptamani la un loc insorit, pe un pervaz sau afara, udandu-l in mod regulat.
De asemenea, plantandu-l in gradina alaturi sau in loc de lavanda veti avea o sursa garantata de frunze parfumate. Inainte de a cumpara rozmarin, testeaza-l frecandu-l usor intre degete, pentru ca nu toate speciile sunt la fel de inmiresmate, si alege-l pe cel cu aroma cea mai tare.
Alege-l pe cel mai bun: Foloseste numai rozmarin proaspat pe cat este posibil. Cel uscat este o alternativa acceptabila, dar va trebui inlocuit frecvent odata ce isi pierde mirosul și calitatile. O lingurita de rozmarin uscat este echivalentul a trei lingurite de rozmarin proaspat.
Prepara-l: Poti adauga chiar și crengute intregi de rozmarin preparatelor din carne si legume, indepartandu-le inainte de servire. In timpul coacerii, frunzulitele de rozmarin pot cadea de pe tulpini asa ca va trebui sa le alegi sau sa strecori sosul.
Pentru a toca rozmarinul, separa frunzele de partea lemnoasa și taie-le foarte marunt, deoarece sunt destul de dure. In mod similar, se zdrobeste rozmarinul uscat inainte de folosire, planta fiind aproape casanta atunci cand este uscata.
Pastreaza-l: Tineti-l in frigider intr-un recipient ermetic sau o punga de plastic. Rozmarinul va fi proaspat pentru cateva saptamani.
Foto: www.fooduniversity.com
Citeste si alte articole si retete interesante numai pe Good Food!