Antena Căutare

Ce sa mananci ca sa ramai frumoasa

Zice inspirat si cu umor romanul: "Mi-e foame de vad dublu". O fi metafora draguta, dar sa nu cumva sa ajungi dublu de atata foame nerabdatoare.

In legatura cu foamea si cu mormanul de mancare din farfurie navalesc cele mai multe sfaturi. Dar aceste povete sunt si cele mai dificil de urmat, pentru ca, sa nu uitam ca aceste sfaturi de multe ori sunt aiureli zdravene.

Despre regimul alimentar am putea vorbi pana ne creste ditamai barba alba.

Dar sa incercam sa aducem o serie de pareri ale medicilor nutritionisti si sa nu "dansam" dupa frazele unor nepriceputi, care se recomanda autori de diete, de fapt, o culegere de snoave.

Cardiologi renumiti spun ca inima este proiectata sa pulseze de un anumit numar de ori. Cu alte cuvinte, ea este alcatuita pentru ca sa se contracte, pompand sange de un numar stabilit de ori de-a lungul vietii.

Articolul continuă după reclamă

Inima soricelului bate repede si-si consuma numarul de batai in mai putin timp, de aceea soricelul traieste putin. Inima elefantului se contracta mai lent si de aceea ajunge la numarul prevazut de batai intr-o perioada mai lunga de timp.

Dar constatarea de mai sus se refera si la bautul exagerat de cafea. Aceasta licoare stimuleaza bataile inimii, le inmulteste. Din prea multe cesti cu cafea se ajunge la tahicardie, la un ritm cardiac prea mare.

Excesul de cafea impinge inima sa lucreze la turatie maxima. Astfel, inima "se consuma" mai repede. E bine ca omul sa bea o ceasca de cafea dimineata, dar daca se poate abtine si sa uite de cafea ar fi si mai bine. Totusi, cafeaua ii stimuleaza pe unii, dar cardiologii spun ca trebuie sa te opresti atunci cand simti ca inima ta a luat-o la fuga. E gresita si ideea unora de a se amagi cu inlocuitori de cafea.

CAFEA, COLA, CIOCOLATA
Pe vremea ceausestilor, din pricina stoparii importurilor, oamenii beau nechezol si solutia asta de saracie deranja sistemul digestiv. Nautul si alte boabe prajite aduc toxicitate pentru ficat.

Trebuie sa punem pedala de surdina si la alte bauturi si mancaruri. De exemplu, cola si ciocolata contin cofeina precum cafeaua, asa ca apar efecte excitante asupra sistemului nervos central.

Exista ideea imbratisata de cei mai multi ca pentru a slabi este necesar sa mananci cantitati mai mici repartizate pe cat mai multe mese, cel putin cinci. Se furnizeaza multe explicatii, una insa este mai putin cunoscuta.

Cand mananci mult la o singura masa, chinuiesti pancreasul, obligat sa secrete o cantitate ridicata de insulina si, astfel, uzezi prematur acest organ atat de pretios si ca glanda destinata neutralizarii zaharului din sange, dar si ca organ implicat, prin secretiile pancreatice, in procesul de digestie.

Ramane valabila indicatia ca dimineata sa mananci cel mai consistent, deoarece in timpul lucrarilor zilnice arzi cel mai eficient caloriile. Este gresit sa mananci mult seara, caci in somn nu arzi caloriile, care devin asa strat de grasime.

STUPIZENII
E stupida metoda de a slabi facand foamea. Aceasta e o grava greseala prin care iti ruinezi sanatatea. Organismul trebuie sa fie alimentat zilnic cu toate principiile nutritive: grasimi, proteine, glucide, minerale, oligoelemente, vitamine.

Nu trebuie sa lipseasca nici o clasa din aceste componente ale regimului alimentar. Decisiv pentru sanatate este sa fie pastrata cumpatarea, sa se pastreze raportul normal intre acesti nutrienti si asta in fiecare zi.

Cei mai multi striga in gura mare ca painea e sursa principala a kilogramelor in plus. E adevarat ca painea contine 50% carbohidrati, adica glucide. Dar ceva paine e necesara. Painea contine niste carbohidrati care aduc o glicemie lenta si constanta, care poate fi stapanita bine de insulina fabricata de pancreas.

Dulciurile concentrate, cum sunt ciocolata, prajiturile, produc o glicemie brusca si astfel pancreasul oboseste. Nu trebuie sa depasim 160 de grame de paine pe zi, adica o jumatate de paine. Si cel mai util ar fi sa se consume paine neagra, graham, cu multe tarate si pe cat posibil o paine preparata din grau, care n-a fost decorticat, coaja bobului de grau fiind foarte pretioasa.

O alta gafa este recomandarea sa mananci paine prajita, pasamite ea nu ingrasa. Un sfat brambura, deoarece, cand se prajeste painea elimini apa si cresc carbohidratii de la 50% la 80%. Trebuie evitate si produsele date prin faina - snitelele, produsele pane - caci faina si pesmetul contin 80% glucide, deci mai rar cu chiftelele, cascavalul pane si snitelele.

TRUC
Cineva spunea ca a slabit apeland la urmatorul truc: dupa ce lua cateva imbucaturi, nu mai mult, se ridica de la masa si dadea un telefon; intrerupea, astfel, pentru 10-15 minute mancatul. Iar cand revenea la masa nu mai avea aceeasi pofta.

Citeste jurnalul.ro

Care sunt cele mai sanatoase ritualuri de dimineata?... Semineele - functionalitate si design...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 8 ianuarie 2025. Super joc! Iată cum s-au descurcat concurenții de la ”Power Couple România”, Radu și Alexandra Bucălaie
Super Neatza, 8 ianuarie 2025. Super joc! Iată cum s-au descurcat concurenții de la ”Power Couple România”, Radu și Alexandra Bucălaie Miercuri, 08.01.2025, 10:11
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x