Antena Căutare

Cinci strategii pentru a-ti ajuta copilul sa-si controleze furia

Dinti inclestati, pumni ridicati, fata rosie. Cam asa arata o criza de nervi a copilului tau. Felul in care isi exprima furia nu ii face niciun bine, iar parintii trebuie sa actioneze pentru a-l ajuta pe cel mic sa o controleze in mod eficient. Iata cateva strategii propuse de Shine.com.

1. Invata-l sa identifice semnele care prevestesc "furtuna"

Spune-i copilului tau ca cei mai multi dintre noi simtim dinainte cand suntem pe punctul de a izbucni, deci el/ea ar trebui sa fie atent/a la acele semne si sa le recunoasca. De exemplu: "Vad ca esti incruntat. Ai pumnii inclestati. Ce se intampla, de ce esti furios?" In acest fel, cel mic nu va tine totul in el, explodand apoi neasteptat.

2. Descopera potentialele motive de suparare

Fiecare copil are propriile frustrari, amintiri sau lucruri din jur care ii pot declansa o criza in toata regula. Poate fi vorba de un sentiment de inferioritate fata de colegii de la scoala sau sentimentul ca este mai putin apreciat decat fratele/surora lui. Orice ar fi, ajuta-l sa realizeze singur care sunt cauzele furiei.

Articolul continuă după reclamă

3. Ajuta-l sa gaseasca cuvinte care sa-i exprime sentimentele

Multi copii recurg la lovituri, tipete, cuvinte urate, violenta doar pentru ca nu au un vocabular emotional care sa-i ajute sa-si exprime corect nemultumirile.

Exemple: furios, suparat, morocanos, nemultumit, enervat, iritat, agitat. Foloseste-le in acest fel: "Vad ca esti nervos/iritat/nemultumit. Vrei sa-mi spui ce ai patit?/Vrei putin timp singur?" Ideea e ca el sa invete sa vorbeasca despre lucrurile care il supara si sa evite complet o iesire nervoasa. Cand reuseste sa faca acest lucru, lauda-l!

4. Arata-i care este comportamentul indicat atunci cand ceva il calca pe nervi

Poti folosi una dintre aceste trei modalitati de controlare a nevozitatii.

a. Autodisciplina - invata-l o afirmatie pozitiva : "Stop. Calmeaza-te", "Respira."

b. Rupe in bucati furia, la propriu. Spune-i copilului tau sa deseneze sau sa scrie ce are pe suflet si apoi rupe hartiuta si arunc-o la gunoi. Acum a disparut motivul supararii lui.

c. Exercitiu de respiratie: avand spatele drept, sprijinit de spatarul scaunului, invata-l sa inspire pana la 5, sa-si tina respiratia 2 secunde apoi sa expire incet.

5. Ai rabdare

"Lupul isi schimba parul, dar naravul ba" - asa este si in cazul copiilor, cel putin la inceput. Aceste schimbari nu vor veni usor sau repede, deci inarmeaza-te cu rabdare si nu ceda. Aminteste-i de fiecare data ca furia trebuie sa fie exprimata prin cuvinte si nu lovituri.

sursa foto: teenymanolo.com

Reteta zilei: Sparanghel cu fructe de mare... Tatuajele temporare cu henna neagra, alergice...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x