Sunt rarisimi, dar ii gasesti in toate mediile - si in familii bogate, si la coada vacii. Fac parte din masa de 2% din populatia lumii cu inteligenta inalta. Vorbim despre copiii supradotati: unii studiaza de la 3 ani, altii rezolva ecuatii din gradinita si pe toti ii plictisesc banalitatile de la scoala. I-am gasit si vi-i prezentam intr-un serial de sase episoade, in campania "Copiii geniali ai Romaniei". Primul este Andrei Morar, care la 9 ani studiaza manuale de facultate.
"Culca-te, e miezul noptii!" "Mai am doua pagini, lasa-ma sa termin", ii raspundea mamei pustiul Andrei Morar. Atunci mama ii stingea becul, dar copilul mai fura cateva pagini, la lumina televizorului. Avea 7 ani si nu putea sa doarma pana nu afla cu ce se hranea Nodocephalosaurus in Cretacic.
Enciclopedia aceea era aproape cat el. Cand se ghemuia la citit, aproape ca nu-l mai vedeai deloc din spatele ei. Ii intrase in cap ca se va face "sersetator" in biologie si va da lumea peste cap cu descoperirile sale.
Acum are 9 ani, este elev in Fagaras si materia de la scoala il plictiseste de moarte. Asa ca a ras toata biblioteca parintilor si de curand s-a pus sa citeasca manuale pentru admiterea la facultate. Cu Enciclopedia doarme sub perna, sa fie primul lucru pe care il atinge dimineata, cand face ochi.
Scoate un volum greu din biblioteca de acasa si-l deschide. Este Enciclopedia ilustrata a dinozaurilor, a memorat pagini intregi. Stie ani, ere, perioade...
Ba a intrat si-n istorie, desi pe asta inca n-o studiaza la scoala. "Vreau sa stiu care au fost strabunii strabunilor mei... si cine a existat aici la inceput de tot, inainte de traci, chiar. Este timpul sa-mi formez si eu un pic de cultura generala. Intr-o discutie sa stiu ce sa vorbesc cand sunt intrebat", spune.
"Intr-o zi a venit de la scoala plangand. Am facut o catastrofa la matematica, tot plangea... Dar ce catas¬trofa ai facut, mama?, am intrebat. Am luat 9,66 la testare, mi-a raspuns cu sughituri", povesteste mama.
Citeste tot articolul in Jurnalul National!