- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Respectarea cu strictete a mesei de dimineata este un bun obicei pe care parintii il respecta atunci cand au copiii mici. Dupa ce acestia cresc, „scapa" de sub controlul parintilor si incet, incet, uita de micul-dejun. Potrivit mai multor statistici, circa 40 la suta din copii „sar" peste aceasta masa.
De ce este important micul dejun?
Corpul copiilor (ca si al adultilor) stocheaza glucoza sau zaharul in sange. Acest zahar ajunge in ficat, iar apoi ficatul il elibereaza ca energie pe parcursul zilei, sub forma de glicogen. Daca se sare peste micul dejun, corpul elibereaza glicogen pana cel mult spre pranz, dupa care va ramane fara energie. Este ca si cum masina ar fi nevoita sa mearga fara benzina. Cand copilul nu ia masa de dimineata, risca sa se simta obosit si lipsit de energie chiar din timpul diminetii. Se va concentra mai greu si va fi mai iritabil. Pe de alta parte, copiii care mananca dimineata sunt mai sanatosi, iau calificative mai bune la scoala si se implica in diferite activitati fizice.
Riscuri : probleme de comportament si obezitate
Copiii si adolescentii se afla in procesul de crestere, iar absenta celei mai importante mese a zilei le poate crea probleme reale, le poate afecta cresterea si dezvoltarea. Copiii care nu mananca dimineata au, deseori, calificative mai mici la scoala, probleme de invatare si de comportament. De asemenea, ei pot sa dezvolte deficiente nutritionale precum lipsa calciului, a fierului si a proteinelor. Copiii care in mod regulat nu iau micul dejun sunt mult mai predispusi sa aiba probleme cu obezitatea, dar si cu dantura, potrivit mai multor studii de specialitate.
Ce pot face parintii?
Cel mai important lucru pe care il pot face parintii este sa fie un bun exemplu pentru copii si sa manance si ei dimineata. Daca ai un stil de viata alert si esti foarte ocupat, trebuie sa faci un efort pentru a respecta aceasta regula. Gandeste-te ca este in joc sanatatea copilului tau.
In al doilea rand, nu trebuie sa te complici sa pregatesti un mic dejun care necesita mult timp. Poti sa prepari produse pentru tine si pentru copilul tau, in timpul weekend-ului, sau poti sa apelezi la cereale, legume, fructe. Masa de dimineata a copilului trebuie sa fie variata si sa cuprinda toate grupele de alimente: cereale, proteine, legume, fructe, lactate.
Nu in ultimul rand, este important sa comunici cat mai mult cu copilul tau atunci cand are tendinta sa nu mai ia micul dejun. Convinge-l de importanta pe care o are micul-dejun pentru sanatatea lui fizica si psihica.
Citeste revista Felicia
O relatie optima: compromisul de 70/70... Cele mai tari 5 filme despre box...