Antena Căutare

Cum ajuti copilul sa depaseasca frica de intuneric

Probabil ca fiecare copil are diverse frici in varii etape de dezvoltare. Unele frici sunt frici normale, specifice copilariei, in timp ce altele nu sunt normale.

Parintele trebuie sa identifice daca copilul sau are frici mai mari decat este cazul sau chiar nejustificate si sa se preocupe sa ii inlature cu argumente rationale aceste frici. Abilitatea ta, ca parinte, sa reusesti are o miza importanta: copilul va creste cu un sentiment de siguranta a vietii sale prezente si viitoare.

Un anume nivel de frica este sanatos si de inteles. Ne ajuta pe noi si pe copiii nostri sa ne ferim de pericole. Prin teama ne invatam copiii sa nu traverseze nesupravegheati strazile aglomerate, sa nu accepte dulciuri de la straini, sa nu inghita medicamente necunoscute de la cabinetele medicale scolare, etc.

In aceste cazuri, practic ii invatam pe copiii nostri sa se teama de rezultate, de consecinte. Ii invatam prudenta, ceea ce este ceva cu totul separat de situatia in care trebuie sa gestionezi o frica imaginara a copilului. Cand copilul dezvolta o frica mare, nejustificata, si stare de anxietate puternica, exista riscul sa aiba o fobie.

Intr-un studiu de specialitate, au fost identificate cele cinci mari categorii de frici umane, unele dintre ele fiind si frici ale copiilor. Acestea sunt:

Articolul continuă după reclamă

A. Frica sociala (de a vorbi in public, de a fi singur, de a fi luat in ras, de a nu fi la inaltime, de a fi umilit, de a pierde controlul, de autoritate, de esec, de a fi judecat)

B. Frica de separare (de lipsa, de moarte, de a fi furat, de a fi respins, de a fi abandonat, de a fi renegat, de a fi tradat)

C. Frica de mutilare (frica de dentist, de medic, de sange, de taieturi, de obiecte ascutite, de accident, de a cadea, de foc, de a fi atacat)

D. Frica de animale (de caini, de paianjeni, de serpi, de soareci/sobolani, de insecte, de viermi, de tantari/capuse, de cai, de vipere)

E. Frica de factori de mediu (de furtuni, de vant puternic, de foc, de inaltime, de spatii largi, de poduri, de avioane, de vapoare, de lipsa de spatiu, de prapastii/adancimi)

F. Alte frici (frica de microbi, frica de necunoscut, frica de a actiona)

Multe din aceste frici ne conduc viata, mai ales cand nu le recunoastem si nu incercam sa scapam de ele. De multe ori fricile se formeaza in copilarie si ele cresc in paralel cu copilul, devenind puternice la maturitatea sa. Daca nu le tratam corespunzator la copil, ele se pot dezvolta in fobii in viata sa de adult.

Atentie! Din punct de vedere psihologic, de multe ori un copil caruia ii este frica de ceva (intuneric, caine, dentist, etc) este un copil caruia ii este frica de unul din parinti sau de o alta persoana perceputa de el drept autoritate si pe care il gaseste la fel de infricosator/paralizant/generator de panica si de nesiguranta la nivel subconstient, precum gaseste intunericul sau cainele sau dentistul.

Fii constient de acest aspect, chiar daca nu iti convine sau crezi ca nimic din comportamentul vostru nu ar justifica aceasta perceptie din partea copilului si urmareste cum evolueaza relatia dintre tine si copil.

Discuta cu el cand este relaxat, caci cu siguranta poti obtine raspunsuri care iti vor da indicii exacte de cine ii e copilului frica dintre adultii din viata sa, frica pe care el o asociaza si o transpune simbolistic pe alt plan.

Frica de intuneric la copii

Aceasta este o frica obisnuita a copiilor, insa suficient de deranjanta si deseori irationala incat din ea sa se nasca si alte tipuri de frici. Ea se formeaza atunci cand parintii insista ca cel mic sa stea singur intr-o camera total neluminata, ca sa se obisnuiasca sa doarma singur, sau cand copilul se trezeste in mijlocul noptii.

Unii copii sunt asa de ingroziti de intuneric, incat au un ritm cardiac foarte ridicat. Parintii trebuie sa inteleaga ca, pentru un copil, camera neluminata arata total diferit decat in lumina zilei sau decat seara, cand luminile sunt aprinse. Ei trebuie sa il asigure pe copil ca este in siguranta, sa il ajute sa recunoasca aceleasi obiecte din camera asa cum se vad ele pe intuneric fata de cum se vad pe lumina si in nici un caz sa nu il ironizeze sau certe considerand ca frica sa este fara motiv.

1. Foloseste o lumina de veghe, insa amplaseaz-o de asa natura in camera incat sa nu creeze tot felul de umbre infricosatoare pentru copil.

2. Dupa ce ai stins lumina in camera copilului, iar acesta nu a adormit inca, ramai in camera cu el si vorbeste-i relaxat despre cat de diferit arata obiectele pe intuneric decat pe lumina, desi sunt aceleasi obiecte care cu siguranta nu se misca din loc si nu fac niciun rau. O perdea care se misca din pricina curentului poate arata foarte diferit noaptea fata de in timpul zilei, nu uita asta, mai ales pentru un copil.

3. Lasa usa la camera copilului intredeschisa, eventual pe hol sa fie o lumina de veghe si spune-i ca esti aproape de el.

4. Daca cel mic se trezeste in timpul noptii, nu il lua la tine in pat; altfel vei crea un precedent de care cu greu vei scapa. In schimb, iubeste-l, mangaie-l, fii langa el in camera lui pana readoarme si spune-i cat de mandri sunteti de el ca doarme singur.

5. Fiti consecventi ambii parinti in abordarea pe care o aveti fata de el pe acest subiect.

Citeste despre mai multe temeri ale copiilor si solutii la aceste probleme in Sfatul Parintilor!

Foto: starscapes.com


Cum obisnuiesti copilul sa doarma singur... Mituri si adevaruri despre lapte...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x