Antena Căutare

Cum e cel mai bine sa va educati copilul

Modul in care ne adresam copiilor este foarte important. S-a demonstrat ca daca le vorbim urat sau ii jignim le diminuam increderea in ei. Vorbiti-le frumos daca vreti sa devina niste adulti increzatori in fortele proprii.



Profetii care se implinesc de la sine

Cea mai mare greseala pe care o fac unii parinti este aceea de a le adresa copiilor replici jignitoare, de tipul: „Nu esti bun de nimic", „Esti rau", „Semeni cu tatal tau", „Nu ma mai bate la cap". Acestea sunt doar cateva dintre cele mai uzuale formulari folosite de parinti atunci cand sunt suparati in vreun fel pe copii. Aceste vorbe nu numai ca il fac pe copil sa se simta prost pe moment, dar actioneaza in subconstientul lor modelandu-le o imagine de sine gresita, cu repercusiuni asupra personalitatii sale ca adult. Toate aceste replici adresate repetitiv sunt denumite „profetii" care, din pacate, se pot intampla de la sine prin efectul lor de hipnoza asupra creierului copilului.

Articolul continuă după reclamă

Atentie: Daca vreti sa va disciplinati copiii, nu folositi cuvinte umilitoare nici macar in gluma si nu faceti comparatii.

Replici care NU trebuie spuse copiilor

Studiile de psihologie au realizat un clasament al celor mai folosite replici pe care parintii le adreseaza copiilor atunci cand sunt stresati: „Mai bine nu te nasteai", „Ma omori cu zile", „Nu esti bun de nimic", „Imi vine sa te strang de gat", „Esti prost/lenes/ neindemanatic", „N-ai minte", „Habar nu ai pe ce lume traiesti", „Nu tii cont de nimic". Toate aceste mesaje au impact negativ asupra copilului deoarece ele produc efecte atat la nivelul constiintei, cat si in subconstient si nu se vor uita niciodata.

Sfat! Abtineti-va de la aceste replici jignitoare. Efectul lor cel mai grav nu este cel imediat, ci cel pe termen lung. Niciun un parinte nu isi doreste un copil timorat, nefericit sau lipsit de respect de sine.

Vorba dulce multe aduce

In locul cuvintelor grele, parintii trebuie sa se obisnuiasca sa foloseasca formulari pozitive, care sa il incurajeze pe micut si sa ii sporeasca increderea in propriile forte. Chiar daca suntem suparati pe copil nu trebuie sa il hipnotizam cu replici dure, ci sa le inlocuim cu un mesaj care sa ii transmita dorinta noastra de a nu mai face acel lucru, eventual sub forma de sfat. Asigurati-l de dragostea voastra chiar si atunci cand greseste. Nu il amenintati, nu il umiliti, nici acasa nici in public. Aveti rabdare cu aceasta fiinta care este inca in formare si are nevoie de rabdarea si de bunatatea voastra.

Sfat: Chiar daca simtiti nevoia sa va descarcati dandu-i copilului o palma, nu uitati ca acest gest il va determina pe copil sa creada ca autoritatea este de partea celui care detine suprematia fizica si exista posibilitatea sa devina agresiv cu copiii cu care vine in contact.

Citeste si Revista Felicia
Foto: imaginationsoup.ne

Cele mai rezistente plante de apartament... Reteta zilei: Placinta englezeasca de cartofi si curry...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x