Dr Nicoleta Bobe, medic primar pediatru, neonatolog la Spitalul Clinic "Polizu", le explica parintilor cum ii pot face baita bebelusului in siguranta. In primul rand aveti nevoie de o cadita speciala din plastic, cu forme care impiedica alunecarea copilului.
Nu este recomandata cada mare din baie, pentru ca astfel este mai greu sa aveti controlul asupra miscarilor copilului. In plus, este mai igienic ca bebelusul sa aiba in primele luni de viata propria cadita.
Aceasta poate fi asezata pe un suport stabil chiar deasupra cazii din baie sau pe masa de infasat. Temperatura in camera trebuie sa fie de 24TC, iar temperatura apei de 36-37TC. Dupa ce va asigurati ca aveti tot ce va trebuie pentru baie (sapun, sampon special pentru bebelusi, prosop), tineti copilul deasupra caditei sustinandu-i gatul si capul si udati-l bland cu apa calduta.
Baia nu va dura mai mult de cateva minute, pentru ca bebelusul sa nu se plictiseasca si sa inceapa sa planga.
Cu sapun, fara sapun
Nu trebuie sa va fie teama sa il spalati pe cap. Nu se intampla nimic daca atingeti usor moalele capului (fontanela). Ceea ce trebuie sa faceti este sa ii tineti capul aplecat spre spate pentru a evita sa-i intre apa sau sapun in ochi. De asemenea, aveti grija sa nu ii intre apa in urechi.
Bebelusul trebuie spalat pe cap o data sau de doua ori pe saptamana. In prima luna de viata, o zona care trebuie protejata in timpul baitei este ombilicul. Pana la desprinderea bontului ombilical si cicatrizarea ombilicului, bebelusul nu trebuie scufundat cu totul in apa.
Bontul ombilical se desprinde in una-trei saptamani de la nastere, iar cicatricea ombilicala se vindeca intr-o saptamana. Dupa aceea baia se poate face in voie.
Copilul nu trebuie spalat zilnic cu apa si sapun, ci de trei-patru ori pe saptamana. Spalarea mult prea frecventa cu sapun distruge bariera protectoare a pielii bebelusului, ceea ce duce la aparitia dermatitei atopice.
In schimb, fata, mainile si zona scutecului trebuie spalate zilnic cu apa si sapun, chiar si de cateva ori pe zi. Nu folositi servetele umede in locul spalatului cu apa si sapun, pentru ca favorizeaza aparitia iritatiei de scutec. Servetele pot fi utilizate doar ocazional, cand nu sunteti acasa.
Uscare
Dupa baie infasurati bebelusul intr-un prosop moale din bumbac, preferabil unul cu colt dublu, ca o gluga, si tamponati cu blandete pielea.
Stergeti bine pliurile pielii, la gat, sub brat, la incheieturile picioarelor, in zona scutecului. Umezeala lasata in aceste zone provoaca iritatii.
Pentru stergerea ochilor folositi o compresa sterila, pe care o veti utiliza o singura data la un singur ochi.
Citeste jurnalul.ro