Baia și bucătăria sunt spațiile din locuință cele mai predispuse să fie atacate de mucegai și igrasie. Dacă nu sunt întreținute corespunzător și mai ales dacă finisajele nu au fost montate corect, atunci sunt toate șansele să ai pereții atacați de acești dăunători. Iată cum să previi foarte ușor apariția lor!
În momentul în care se schimbă sezonul, iar trecerile de la cald la frig se fac într-un mod brusc există și riscul de a-și face apariția mucegaiul sau, pe termen lung, igrasia. În momentul în care mucegaiul a distrus deja pereții, atunci își face apariția și igrasia, dăunător ce este cu mult mai periculos pentru sănătate.
Cum previi mucegaiul și igrasia
Încă din stadiul de amenajare este important să îți iei măsurile de precauție, pentru a te asigura că igrasia nu are cum să își facă loc. Când alegi și montezi tipul de gresie baie, trebuie să ai în vedere dacă modelul este unul rezistent împotriva umezelii și dacă adezivul este unul special ales pentru tipul de gresie.
Verifică în mod regulat țevile și robineții pentru a te asigura că nu există scurgeri de apă. Dacă observi un grad ridicat de umiditate, atunci încearcă să o elimini cu ajutorul unui dezumidificator, care funcționează prin eliminarea din aer, prin condensare, a apei.
Izolează ferestrele. Este important să îți amenajezi locuința astfel încât gradul de izolare să fie cât mai mare. Ferestrele, pentru că sunt primele în măsură să facă schimbul de temperatură din casă, trebuie izolate corect cu ajutorul buretelui și al bandei adezive.
Igrasia este caracterizată de petele de pe tavan sau din colțuri, de culoare gălbuie, chiar spre negru. Aceasta apare din cauza faptului că umiditatea din zidărie este mult prea ridicată și este scoasă la suprafață, moment în care se cristalizează. Una dintre modalitățile cele mai potrivite pentru îndepărtarea igrasiei este folosirea vopselei speciale, care se potrivește și pe suprafețele umede. Acestea nu conțin ulei și își păstrează culoarea indiferent de perioada de timp. Vopseaua are rolul și de a bloca umezeala și de a împiedica formarea și producerea bacteriilor și a mucegaiului.
Cum scapi de umezeala din casă
- Dacă locuiești la ultimul etaj, atunci asigură-te că acoperișul este perfect izolat, pentru a nu permite pătrunderea umezelii;
- Achiziționează o hotă de bucătărie capabilă să funcționeze în tocmai în momentul în care o folosești;
- Nu usca hainele umede în casă, acolo unde este cald;
- Instalează un ventilator potrivit în baie, ales în funcție de dimensiunea băii;
- Aerisește frecvent locuința în intervale cuprinse între 4 și 10 minute fiecare;
- Folosește produse anti mucegai, care pot fi aplicate direct pe pereți.