Antena Căutare

Cum sa ai relatii sanatoase cu familia

Parintii sunt responsabili pentru buna gestionare a intregii vieti de familie, nu doar pentru ce se mananca in casa, cum se imbraca, cum se poarta in lume, dar mai ales pentru a stabili valorile comune dupa care familia se ghideaza si a se asigura ca nevoile fiecarui membru in parte sunt implinite.


Fixati obiective atat individuale cat si de familie

In societatea noastra complexa si super-tehnologizata, foarte usor te poti trezi ca te-ai implicat in prea multe activitati, ca ai prea multe obligatii si un program exagerat de plin. Daca vrei sa faci ceva util cu viata ta si nu doar sa rezolvi mereu probleme urgente, fa-ti timp si defineste-ti obiectivele. Asigura-te ca toate acele activitati urgente pe care le tot faci in decursul saptamanii se aliniaza catre a-ti indeplini scopurile propuse si nu le faci doar pentru ca asa trebuie sau asa vor altii.

De exemplu, obiectivele familiei pot fi variate: sa petreceti saptamanal o seara intreaga cu totii, impreuna, ca sa va jucati; sa cumparati o alta locuinta; sa mergeti intr-o calatorie cu copilul o data la 3 luni; sa va asigurati ca faceti totul ca cel mic sa primeasca o educatie solida sau sa va straduiti ca fiecare membru din familie este cat se poate de sanatos.

In egala masura este un semn de echilibru si de sanatate mentala ca fiecare membru al familiei sa aiba propriile sale teluri: sa isi schimbe locul de munca cu unul mai bun, sa devina membru in echipa de dans a scolii, sa se mute la o scoala mai buna, sa obtina silueta dorita, etc.

Articolul continuă după reclamă

Practicati intalnirile de familie

Cand iti impartasesti planurile poti obtine mai multa cooperare si sustinere de la ceilalti. Cand stim ca mama vrea sa se duca la un curs pentru a invata lucruri noi, iar fiul adolescent trebuie sa fie la antrenamentul de baschet trei seri la rand, atunci toata familia poate gasi solutii pentru a-i ajuta pe fiecare sa isi poata implini nevoile. Poate intr-o zi mama va sta mai putin la cursuri, iar fiul poate pregati el cina pentru toata familia in ziua in care mama este la curs.

O familie sanatoasa este aceea in care obiectivele individuale ale membrilor ei sunt luate la fel de in serios ca si cele comune, de familie. Daca familia are drept scop comun sa mearga doua zile Disneyworld de ziua copilului, unul din membrii familiei isi poate lua un job cu norma redusa ca sa faca rost de bani suplimentari pentru aceasta mini-vacanta sau copiii pot fi de acord sa participe cu o parte din alocatia lor la acest buget de calatorie.

Intalnirile de familie le permit membrilor sai sa isi discute ingrijorarile, aprecierile precum si sa rezolve conflictele normale care apar in mod firesc cand doi sau mai multi oameni isi impart viata unul cu altul.

Comunicati deschis despre orice

Comunicarea onesta poate avea loc atunci cand oamenii stiu ca isi pot impartasi in siguranta durerile, ranile, sperantele, nevoile sau asteptarile fara sa fie ridiculizati sau ignorati de catre ceilalti. Cand un copil se simte suficient de mult in siguranta ca sa ii spuna unui parinte de ce este stresat sau suparat, el devine cu mult mai apt sa fie o persoana onesta, capabila sa isi exprime direct sentimentele.

Parintii ofera copilului modelul de deschidere in comunicare in functie de calitatea relatiei pe care o au unul cu celalalt. Sa asculti criticile sau reprosurile care ti se aduc fara sa sari la scandal sau sa te superi este un semn de maturitate. Copiii invata cum sa traiasca in lume in functie de modelul pe care parintii il seteaza pentru ei.

Invatati sa gestionati conflictele si situatiile de criza

Conflictele fac parte din relatiile interumane. Rar se intampla ca doi oameni care traiesc impreuna sa aiba exact aceeasi viziune asupra vietii.

Un stil de gestionare a conflictelor este acela de a desemna o singura persoana drept autoritatea care ia deciziile pentru membrii familiei. Aceasta metoda poate functiona, dar conduce frecvent la resentimente si ii indeparteaza pe oameni.

O alta solutie frecventa in unele familii este aceea sa se aloce autoritate fiecarui parinte pentru anumite domenii ale vietii de familie sau dupa anumite criterii. Acest model era foarte frecvent in trecut, insa acum multe familii nu mai sunt de acord cu acest model si incurajeaza ca fiecare parinte sa aiba autoritate si responsabilitate deplina asupra tuturor aspectelor vietii, iar cand apar conflicte de interese sa le gestioneze intre ei.

In loc sa fie de acord in mod tacit cu un plan facut de o singura persoana, evident ca este mult mai bine ca membrii familiei sa isi spuna fiecare opinia si dorinta si sa ajunga la un compromis in care fiecare parte sa isi implineasca nevoile cat mai bine.

Negocierea si abilitatea de a asculta vor deveni mai puternice pe masura ce membrii familiei vor invata sa isi gestioneze conflictele, pentru armonia si binele intregii familii.

Citeste si Sfatul Parintilor

Foto: party411.com

Design interior pentru cei care vad viata ... in roz... VIDEO! Justin Bieber, asaltat de fani in New York...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x