Iata de la expertii RealSimple.com cateva modalitati ca sa scapi de acest obicei prost al amanarii pe ultimul moment.
1. Incepe cu cel mai neplacut lucru
Probabil ca e ultimul lucru pe care vrei sa-l auzi, dar daca incepi cu sarcina de care ti-e cel mai groaza ai mult mai mari sanse sa o duci la bun sfarsit si iata de ce: expertii spun ca fiecare dintre noi are o rezerva limitata si consumabila de vointa si energie. Apuca-te de ce e mai greu cand energia ta e la cel mai inalt nivel si vei duce sarcina la bun sfarsit.
Daca amani acea sarcina detestata nu numai ca vei ajunge la ea cand energia si vointa iti vor fi la nivel minim, dar nici nu iti vei putea face ca lumea celelalte treburi pentru ca vei fi constant stresat de faptul ca trebuie sa faci si lucrul pe care il detesti. Asadar, identifica sarcina pe care o urasti (si care nu e neaparat si cea mai voluminoasa sau mai importanta) si apuca-te de ea inainte de toate. Cand o vei termina te vei simti super-productiv si acest sentiment te va umple de energie si entuziasm.
2. Incepe-ti ziua din nou la ora 14.00
Stii cat de tare te panichezi sau enervezi cand te uiti la ceas si constati ca s-a dus nu numai dimineata, dar si dupaamiaza fara sa fi taiat prea multe de pe lista cu lucruri pe care le aveai planificate pentru azi. Fa-ti obiceiul de a-ti verifica lista zilnic la ora 14.00 ca sa vezi cat ai facut din ce ti-ai propus, reorganizeaza-ti planul daca e nevoie si stabileste care dintre sarcini trebuie facute obligatoriu sau urgent, astfel incat sa te apuci imediat de cel mai important dintre punctele de pe lista.
Cu alte cuvinte, creeaza-ti o a doua dimineata si, daca vrei, completeaz-o si cu o noua cafea, asa incat, daca a aparut ceva nou si urgent de facut, sa ai timp si energie sa il faci, chiar daca te apuci de acel lucru la ora 14.00. Daca astepti pana la ora 17.00 sa iti evaluezi ziua, s-ar putea sa ramai mult peste program rezolvand situatii de criza si probleme care ard.
3. Redu dimensiunile sarcinii
E firesc ca uneori sa te simti coplesit de dimensiunile sau complexitatea unor sarcini. Incearca sa compartimentezi sarcina respectiva, sa o imparti in segmente mai mici si apuc-o de la un capat. In loc sa te lasi descurajat de cat de mult ai de facut, vezi cat poti face.
Daca ai de facut ordine in toata debaraua, fa mai intai ordine pe UN raft. Pe de alta parte, daca trebuie facuta toata treaba, uneori e sanatos sa te intrebi cat de bine trebuie facuta acea treaba. Unele lucruri chiar sunt prea putin importante ca sa merite sa fie facute perfect. E normal sa vrei sa faci o treaba cat mai buna cand iti scrii CV-ul, de exemplu, dar nu e chiar asa de important ca totul sa fie perfect cand colorezi invitatiile pentru ziua copilului.
4. Creeaza-ti un public
E usor sa amani lucrurile la nesfarsit cand singura persoana care stie de promisiunile pe care le-ai facut si le-ai incalcat esti tu. Insa daca ii spui unui prieten ca ai de gand sa faci un anumit lucru intr-un anumit moment sau intr-o anumita zi, rusinea fata de acel prieten poate fi o motiviatie foarte puternica.
Asa cum e mai usor sa te tii de sport cand mergi la sala cu un partener, ai mai multe sanse sa iti rezolvi treburile detestate cand stii ca cineva e cu ochii pe tine. Suna un prieten sau o sora / frate, dar nu pe cei draguti si politicosi, ci alege-l pe cel mai dur, capabil sa "puna biciul pe tine" daca dai inapoi. Spune-i acestei persoane ce ai de gand sa rezolvi si roag-o sa te verifice la un moment dat, stabilit de tine. Apoi lasa teama de a nu dezamagi acea persoana sa lucreze in mintea ta.
5. Incepe cu un pas
Ti-e greu sa te apuci de un proiect neplacut? Pune ceasul sa sune in 10 minute si apuca-te de lucru concentrat, chiar in mare viteza daca se poate. Oricine poate lucra intens 10 minute si s-ar putea sa ai surpriza sa constati ca te-a prins proiectul si ca nu te opresti cand suna ceasul dupa 10 minute.
O data ce groaza de proiect e inlocuita cu satisfactia lucrului inceput cu bine si a ceea ce ai rezolvat deja in 10 minute, probabil ca vei vrea sa continui cu acelasi avant cu care te-ai apucat. Un alt truc ca sa treci de "paralizia" initiala este ca, in loc sa-ti identifici, doar, scopul, sa stabilesti cum si cand il vei atinge. De exemplu: alege luni dimineata hainele care trebuie duse la curatat si dupa amiaza du-le la curatatorie.
sursa: Sfatul Parintilor
Foto: manlylife.com
VIDEO! Ziua Internationala a Batailor cu Perne... Omul modern si obiceiurile alimentare gresite...