- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cantitati rezonabile
Leguminoasele, de exemplu, contin aminoacizi, care lipsesc cerealelor.
cele mai mari greseli pe care le facem cand introducem in meniu leguminoasele sunt: fierberea incorecta, masticarea insuficienta, consumul unei cantitati prea mari la o singura masa.
Recomandari
Un alt truc il reprezinta punerea in apa care fierbe, inca de la inceput, a catorva ingrediente care au rolul de a scurta timpul de preparare si de a da un gust placut mancarii.
leguminoasele sunt preparate in prezenta unei substante grase - poate fi ulei de masline sau de floarea-soarelui, dar si o grasime animala, in cantitate moderata.
FASOLEA. Fierberea fasolei uscate (ca si a „surorilor" ei: fava, mazarea uscata, bobul) trebuie facuta la temperatura mica, timp indelungat. Pe vremuri se spunea ca se fierbe „pe coltul plitei", pentru ca oala (de obicei de fonta, pentru a pastra constanta temperatura) nu se aseza pe plita, ci pe o margine a ei, rasucind-o din cand in cand, pentru ca sa nu se prinda. Focul de lemne este ideal, dar atunci cand folosim mijloacele moderne de preparare a hranei (aragazul sau plita electrica) trebuie sa avem grija ca sursa de caldura sa fie la temperatura cea mai joasa.
RETETA CA-N CAUCAZ. Celor care s-au saturat de traditionala iahnie de fasole boabe le recomandam un fel de mancare originar din Caucaz, numit „lobio". Seara, puneti la inmuiat un bol de fasole uscata (de preferat o varietate cu pielita subtire).
A doua zi, dis-de-dimineata, puneti fasolea intr-o oala si fierbeti-o, la foc foarte mic, mai multe ore (nu uitati sa aruncati prima apa). Adaugati in apa un catel de usturoi, o ceapa mica si o lingura cu ulei. Dupa ce a fiert bine (adaugati apa de cate ori este necesar - dar numai apa fiarta!), zdrobiti boabele de fasole (nu e nevoie sa devina o pasta foarte fina). Intr-un mojar zdrobiti cinci catei de usturoi, in alt mojar zdrobiti seminte de coriandru si de fenicul. Curatati doua cepe si sotati-le in putin ulei si apa. Macinati (sau mai bine zdrobiti, ca sa nu iasa prea fin) 300 g de miez de nuca. Amestecati fasolea cu ceapa, usturoiul si semintele zdrobite. Mancati pe felii de paine neagra.
Citeste si jurnalul.ro!
Foto: foodinfocus.com.au