Antena Căutare

Cum sa prepari corect leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, soia aproape ca au disparut din camarile noastre (aici, in Balcani, pentru ca in Orient ele inca fac fala mesei), mazarea si fasolea uscata pastrandu-si insa locul in lista de bucate.



Cantitati rezonabile

Leguminoasele, de exemplu, contin aminoacizi, care lipsesc cerealelor.

cele mai mari greseli pe care le facem cand introducem in meniu leguminoasele sunt: fierberea incorecta, masticarea insuficienta, consumul unei cantitati prea mari la o singura masa.



Recomandari



Un alt truc il reprezinta punerea in apa care fierbe, inca de la inceput, a catorva ingrediente care au rolul de a scurta timpul de preparare si de a da un gust placut mancarii.

leguminoasele sunt preparate in prezenta unei substante grase - poate fi ulei de masline sau de floarea-soarelui, dar si o grasime animala, in cantitate moderata.

FASOLEA. Fierberea fasolei uscate (ca si a „surorilor" ei: fava, mazarea uscata, bobul) trebuie facuta la temperatura mica, timp indelungat. Pe vremuri se spunea ca se fierbe „pe coltul plitei", pentru ca oala (de obicei de fonta, pentru a pastra constanta temperatura) nu se aseza pe plita, ci pe o margine a ei, rasucind-o din cand in cand, pentru ca sa nu se prinda. Focul de lemne este ideal, dar atunci cand folosim mijloacele moderne de preparare a hranei (aragazul sau plita electrica) trebuie sa avem grija ca sursa de caldura sa fie la temperatura cea mai joasa.

RETETA CA-N CAUCAZ.
Celor care s-au saturat de traditionala iahnie de fasole boabe le recomandam un fel de mancare originar din Caucaz, numit „lobio". Seara, puneti la inmuiat un bol de fasole uscata (de preferat o varietate cu pielita subtire).

A doua zi, dis-de-dimineata, puneti fasolea intr-o oala si fierbeti-o, la foc foarte mic, mai multe ore (nu uitati sa aruncati prima apa). Adaugati in apa un catel de usturoi, o ceapa mica si o lingura cu ulei. Dupa ce a fiert bine (adaugati apa de cate ori este necesar - dar numai apa fiarta!), zdrobiti boabele de fasole (nu e nevoie sa devina o pasta foarte fina). Intr-un mojar zdrobiti cinci catei de usturoi, in alt mojar zdrobiti seminte de coriandru si de fenicul. Curatati doua cepe si sotati-le in putin ulei si apa. Macinati (sau mai bine zdrobiti, ca sa nu iasa prea fin) 300 g de miez de nuca. Amestecati fasolea cu ceapa, usturoiul si semintele zdrobite. Mancati pe felii de paine neagra.

Citeste si jurnalul.ro!
Foto: foodinfocus.com.au

Slefuirea dintilor, metoda ideala pentru un zambet stralucitor... Totul despre vopsitul parului acasa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x