Antena Căutare

Cum sa tai ceapa fara sa-ti lacrimeze ochii

Ceapa reprezinta, de multe ori, acel ingredient care da un gust aparte mancarii. Insa pentru a ne putea bucura de el, trebuie sa trecem mai intai prin procesul de curatare al cepei. Si putem spune ca este unul destul de... dureros. Sau lacrimogen.

Radacina si bobocul cepei contin anumite enzime, ce sunt eliberate atunci cand incepem sa taiem leguma. Atunci cand enzimele sunt amestecate cu apa, ele creaza acid sulfuric, care ne irita ochii. Cea mai buna modalitate pentru a evita aparitia lacrimilor atunci cand taiem ceapa este sa oprim ca acest acid sa ajunga la canalele olfactive si lacrimale.

Afla mai jos cum poti face asta!

1. Poarta ochelari!

Daca ceapa iti irita ochii, atunci cel mai bine este sa iti protejezi zona sensibila, cu ochelari asemanatori celor pentru inot. Acesti ochelari au o lamela de cauciuc care impiedica enzimele sa ajunga la ochi.

2. Mesteca ceva!

Unele persoane afirma ca simplul mestecat (guma sau o bucata de paine) previne iritatiile cauzate taierea cepei. Se spune ca motivul pentru care aceasta metoda functioneaza este pentru ca painea, sau orice altceva mesteci, umezeste gazele problematice, prevenindu-le sa ajunga la nervii olfactivi si in canalele lacrimale.

3. Foloseste lamai!

Acidul pe care sucul de lamaie il contine (sau otetul) va denatura starea enzimelor pe care ceapa le contine si, astfel, riscul de a te irita va fi mai mic. Daca vrei sa incerci aceasta metoda, unge cutitul cu care vei taia ceapa cu putin otet sau suc de lamaie.

4. Mergi direct la radacina problemei!

Adevarata problema a cepelor este mugurul care se extinde din centrul bulbului si pana la radacina. Asa ca data viitoare cand mai tai ceapa, indeparteaza aceasta portiune.

5. Foloseste lumanari!

Se spune ca gazele pe care ceapa le elibereaza sunt atrase mai mult de flacara decat de canalele lacrimale. Asa ca daca ai o lumanare sau candela prin preajma, nu-ti fie teama sa o folosesti!

6. Foloseste un cutit ascutit!

In cazul in care cutitul cu care vei taia ceapa nu va fi destul de ascutit, numarul enzimelor eliberate in aer vor fi mai mare, iar riscul unei iritatii va creste si el.

7. Taie mai multe cepe!

Cea mai naturala cale, insa nu si cea mai rapida, este sa te inveti cu mirosul si enzimele pe care cepele le emana. Astfel, vei deveni mai imun si te vei irita mai putin.

Sursa: Huffington Post

Desert delicios: Prajitura Raffaello... Cum sa gatesti tzatziki cu leurda si menta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x