- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Infloreste de la inceputul verii si pana toamna, florile fiind mici si avand forma conica (denumirea plantei in engleza este chiar coneflower). Culoarea este de regula violet, dar se intalnesc si de alte culori, cum ar fi alb sau roz. Florile sunt hermafrodite si rezista si ca flori taiate vreme de o saptamana.
Cum se ingrijeste
Echinacea purpurea nu e deloc pretentioasa la cultivare, adaptandu-se foarte bine conditiilor de clima de la noi. Astfel, creste foarte bine in soluri sarace, nefiind necesar un tip anume de pamant sau de compost. Nu este necesara nici fertilizarea periodica. Drenajul soului se realizeaza foarte simplu prin amestecarea unei cantitati de nisip in jurul radacinilor, fie in ghiveci, fie in gradina. Se uda regulat, desi destul de rar si perioadele lungi de seceta nu o afecteaza serios. Se dezvolta foarte bine si in zonele cu vant puternic si curenti de aer fierbinti sau sau reci. Iarna poate fi lasata afara, pentru ca de regula rezista la temperaturi sub 0ºC.
Cum se inmulteste
Echinacea purpurea se inmulteste fie pe cale vegetativa, fie prin seminte. Sunt mai multe modalitati de inmultire vegetativa dintre care amintim butasirea si divizarea radacinilor, pentru ca sunt cele mai simple si cu rezultate bune. Butasirea poate fi operata in primavara sau toamna, iar divizarea radacinilor toamna, dupa ce au trecut florile. Semintele se planteaza in luna februarie in minisera si germinarea lor dureaza cam o luna.
Desi este o planta rezistenta la daunatori insecte si ciuperci, poate fi atacata de limacsi.
Folosita ca planta medicinala de foarte mult timp, Echinacea purpurea are reale proprietati antidepresive si a creste imunitatea organismului.
Citeste si Revista Felicia
FOTO: herbalextracts.net