Conform unui nou studiu ING International Survey - Economii 2018, în Europa, 53% dintre cupluri spun că îşi pun banii la comun, însă pentru cuplurile din România practica este mult mai întâlnită la 71% dintre respondenţi.
Există un raport direct între armonia în cuplu şi modul de gestionare a banilor. Mai mult de jumătate dintre europenii care declară că sunt fericiţi în relaţia lor (55%) declară că îşi împart finanţele cu partenerul. În timp ce 46% dintre cei cu probleme în cuplu îşi împart banii cu iubitul/iubita.
Raportul dintre fericirea în cuplu şi conturile comune este peste media europeană şi în SUA (69%) sau în Australia (64%). Cea mai puternică legătură dintre resurse financiare administrate în comun si cupluri fericite se vede în România, unde 76% dintre cupluri ţin banii la comun. În Spania, procentul ajunge la 68%", se arată în studiul ING.
Conform documentului, resursele financiare comune presupun o mai mare transparenţă a cheltuielilor. Însă unul din cinci (21%) europeni ar ascunde unele cheltuieli, economii sau datorii de partenerii lor, în anumite circumstanţe. Motivaţiile lor ţin fie de faptul că nu vor ca partenerul să ştie cât cheltuiesc (16%) sau vor să îşi ţină datoriile un secret (9%).
Pe de altă parte, un partener ar alege să nu îşi pună banii într-un cont comun pentru că:
- are nevoie de intimitate
- îşi gestionează finanţele mai bine decât partenerul
- pentru ca partenerul să nu îşi facă griji pentru el
Studiul ING Internaţional Survey mai arată şi că puţin peste un sfert din gospodăriile din Europa (26%) nu au deloc bani economisiţi.
În Europa, cel mai mare număr de persoane fără economii se află în România (36%) şi în Germania (29%), urmate de Belgia, Polonia şi Marea Britanie (fiecare cu 27%).
Luxembourg este la polul opus, cu numai 13% dintre persoane care declară că nu au economii, deși are cel mai mare PIB pe cap de locuitor dintre cele 15 ţări în care s-a realizat studiul.
Sursa, agerpress