Refugiul in TV, muzica sau calculator
Televizorul si calculatorul pot deveni de multe ori „ferestre" prin care evadam din lumea reala plina de griji. Atunci cand unul dintre parteneri nu comunica indeajuns cu celalalt si se simte invins de problemele vietii, va cauta o portita de scapare, gasind refugiul atat de simplu prin apasarea unui buton al televizorului sau calculatorului. Aceasta face ca el (ea) sa se detaseze din ce in ce mai mult de realitate si poate deveni mai neglijent fata de partenerul de viata.
Un alt aspect negativ ar fi si aparitia dependentei psihice fata de unele emisiuni, seriale TV sau jocuri pe calculator care pot elimina pur si simplu timpul in care partenerii de cuplu ar invata sa se cunoasca mai bine unul pe celalalt. Acest lucru nu s-ar intampla deloc in cazul in care ambii parteneri ar incerca sa urmareasca impreuna programe TV alese de comun acord sau ar folosi calculatorul pentru divertisment in doi. Dimpotriva, aceasta ar fi o ocazie in plus pentru sporirea armoniei comunicarii.
Teama de a fi sufocat de tandrete
Atunci cand unul dintre parteneri este excesiv de tandru si in acelasi timp cere tandrete de la celalalt exista riscul tendintei de respingere a partenerului mai insistent. Apare totodata teama de sufocare afectiva, care poate evolua usor catre frica de sex. Aceasta conduce deseori la distantarea partenerului mai putin tandru, care devine cu timpul neglijent, ca o reactie de temperare, de autoaparare.
Lipsa transparentei in relatia de cuplu
Este dovedit faptul ca partenerii care ascund unul de altul anumite lucruri, trairi sufletesti sau evenimente, pot deveni distanti unul de celalalt. Cel care simte sau observa ca i se ascunde ceva poate deveni in scurt timp mai neglijent fata de partener.
Influente din afara
De obicei, dupa formarea unui cuplu stabil, de regula, fiecare partener cauta pe cineva de incredere caruia ii poate spune tot ce gandeste, chiar daca in cuplu comunicarea este armonioasa. Acest prieten ales, „confesorul", poate avea o putere nebanuita asupra vietii de cuplu a ambilor parteneri.
Este recomandat ca ambii parteneri sa comunice si sa analizeze impreuna cele spuse de prietenul „confesor", care poate fi rau intentionat sau poate gresi.
Citeste si Revista Felicia !
foto: Hepta.ro