Aproximativ 3.500 de nou-născuţi mor în fiecare an în Statele Unite din cauza unor cauze ce au legătură cu somnul. Printre acestea se numără sindromul de moarte subită infantilă, sufocarea sau strangularea accidentală, au atras atenţia specialiştii.
Decesele ca urmare a sindromului de moarte subită infantilă au atins un plafon în ultimii ani, însă constituie în continuare principala cauză de deces a copiilor cu vârste între o lună şi un an.
Cercetatorii de la Spitalul de Copii din Boston si de la Scoala Medicala Harvard din Statele Unite au gasit cauzele aparitiei sindromului mortii subite la sugari (SMSS).
„SMSS nu este un mister, aşa cum s-a crezut până acum, ci o tulburare pe care o putem studia cu metode ştiinţifice şi pentru care, într-o zi, vom putea furniza tratament”, a afirmat Hannah Kinney, coordonatorul studiului, publicat în „Journal of the American Medical Association.
"La cei cu SMSS au fost găsite, în partea inferioară a creierului, anomalii ale celulelor nervoase, care produc şi utilizează serotonină. Aceste anomalii fac dificilă respiraţia, trezirea din somn, precum şi alte reflexe”, explica specialiştii americani.
Părinţii nu ar trebui să culce copilul pe canapea, pe sofa sau pe fotoliu, singur sau cu cineva, a declarat Rachel Moon, autoarea principală a unui studiu care a dus la noile recomandări, descrise într-o lucrare prezentată luni în cadrul conferinţei naţionale AAP din San Francisco. Aceste suprafeţe sunt extrem de periculoase, a atras atenţia aceasta.
Mai predispuşi să sufere de sindromul morţii subite sunt bebeluşii care dorm cu faţa în jos, au observat cercetătorii: „În această poziţie, reflexele sunt mai greu de declanşat. În plus, dormitul cu faţa în jos îi privează pe bebeluşi de oxigen, aceştia devenind sensibili la dioxidul de carbon produs în procesul respiraţiei”.
Un alt studiu, publicat de cercetătorii britanici, a demonstrat că SMSS ar putea avea şi cauze genetice, legate de o dezvoltare anormală a plămânilor.
SFATURI
Aşezaţi-i în pătuţul lor, pe o saltea mai dură şi inveliti-i cu o plăpumioara uşoară. Este de preferat să nu aibă lângă eijucării, pernuţe, paturi;
Nu îmbrăcaţi copilul prea gros în timpul somnului. Supraîncălzirea favorizează apariţia SMSS;
Nu expuneţi copilul fumului de ţigară;
Alăptaţi copilul de câte ori o cere. Laptele de san scade riscul apariţiei infecţiilor intestinale şi respiratorii;
Nu lăsaţi copilul în preajma persoanelor cu infecţii respiratorii.
”Trăim într-o lume în care toți își dau seama dacă ai slăbit sau dacă te-ai îngrășat, dar niciunul dacă ești trist! Ne a... Cele mai haioase imagini care descriu perfect viața de cuplu! Nu ai cum să nu te amuzi când le vezi...