Antena Căutare

De ce să alegi un șemineu pentru casa ta și cum îl decorezi!

Aproape că nu există fotografie care să sugereze confortul din interiorul casei, în sezonul rece, care să nu conțină, pe fundal, imaginea unui șemineu. Element arhitectonic cu origini aristocratice și dublu rol, funcțional și decorativ, șemineul a devenit tot mai întâlnit și în locuințele din țara noastră.

Aproape că nu există fotografie care să sugereze confortul din interiorul casei, în sezonul rece, care să nu conțină, pe fundal, imaginea unui șemineu. Element arhitectonic cu origini aristocratice și dublu rol, funcțional și decorativ, șemineul a devenit tot mai întâlnit și în locuințele din țara noastră.

Cum știi care este alegerea potrivită, dacă te numeri printre cei care își doresc să înlocuiască soba tradițională?

Șemineele pot fi construite de către proprietarii casei sau pot fi achiziționate din magazinele care oferă soluții de amenajare pentru casă și grădină. Dacă preferi să îți sufleci mânecile și să pui chiar tu mâna la realizarea lui, în propria locuință, fă asta doar cot la cot cu un specialist, adică un meșter sau o firmă care deține autorizație pentru astfel de construcții. Motivul este cât se poate de serios: orice eroare produsă în faza de proiectare sau construcție poate avea consecințe grave.

3 lucruri pe care nu le știai despre șeminee

Articolul continuă după reclamă

Șemineul funcționează după principiul convecției, ceea ce înseamnă că încălzește aerul și îl determină să circule în încăpere, către tavan, podea și zonele greu accesibile. Acest mod de funcționare este diferit de cel al sobelor tradiționale, de teracotă, care folosesc principiul radiației, acumulând mai întâi căldura. Nu este și cazul șemineelor pe lemne, care încălzesc aerul din cameră în ambele moduri, prin convecție și radiație.

Multe dintre modelele care funcționează cu peleți, cum sunt aceste șeminee, sunt echipate cu boiler destinat încălzirii apei menajere și pot asigura o încălzire centralizată, la fel ca centralele termice, prin racordarea la calorifere.

Cel mai important element al unui șemineu, alături de focar, îl reprezintă coșul de evacuare, de construcția corectă a acestuia depinzând întreaga siguranță a casei. Coșul ideal, realizat din cărămidă refractară, inox sau șamotă, trebuie să se înalțe la cel puțin o jumătate de metru deasupra acoperișului, să asigure un traseu neîntrerupt pentru evacuarea fumului și gazelor și fie bine izolat termic.

Cum sunt clasificate șemineele

Dacă nu te poți hotărî ce model de șemineu să alegi, este necesar să cunoști câteva detalii despre fiecare dintre opțiunile existente, la ora actuală, pe piață:

Șemineele pe gaz - Cele mai multe dintre acestea pot fi controlate prin telecomandă și funcționează după un principiu asemănător celui care stă la baza centralelor termice, fără coș de fum, care este înlocuit printr-o evacuare concentrică.

Șemineele cu ardere de combustibil solid (cărbuni, lemn sau peleți) - Prezintă o serie de avantaje, cele pe lemne având costuri reduse, în timp ce sobele cu peleți includ un sistem de încălzire a apei. Sunt alegerea potrivită în situația în care locuința nu este racordată la gaze, dar există și alte motive pentru care merită luate în calcul, cum ar fi nivelul ridicat de performanță.

Șemineele cu aprindere electrică - Sunt unele dintre cele mai moderne și simplu de utilizat modele, echipate cu o mulțime de funcții suplimentare, ca încălzirea cu termostat sau afișajul digital.

Șemineele cu bioetanol - Acestea funcționează cu ajutorul unui combustibil natural (bioetanolul) care nu elimină fum și gaze și de aceea sunt considerate sigure pentru sănătate. Bioșemineele pot fi de două tipuri: fixe (montate pe perete) și mobile (pot fi instalate pe terasă, balcon, sau în curte și grădină).

Cum decorezi un șemineu

Iată câteva sugestii simple care te pot ajuta în amenajarea unui șemineu, indiferent dacă îl folosești pentru încălzire, sau are un rol decorativ:

Dacă este un șemineu realizat de tine, împreună cu un specialist, poți alege un model bogat ornamentat încă din faza de construcție;

Folosește suprafața șemineului pentru a da o notă de personalitate întregii încăperi, instalând aici câteva dintre obiectele care povestesc despre pasiunile tale - fotografii, trofee, suvenire; evită însă să aglomerezi inutil acest spațiu;

Obiectele decorative amplasate în această zonă trebuie organizate asimetric;

Poți alege un singur accesoriu, de tip statement, cum ar fi o oglindă fabuloasă, o pictură sau un ceas vintage, de dimensiuni mari.

Sursa foto: Shutterstock

Cum îți pregătești casa înaintea ploilor... Toată fetele din România își doresc o astfel de căsătorie. Imagini de la cea MAI FRUMOSĂ NUNTĂ din lume...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x