Antena Căutare

De ce se tem barbatii de ideea de cuplu?

Dupa ce au studiat istoria evolutiei vietii pe pamant, specialistii au stabilit ca barbatul este nativ reticent la conditia de cuplu stabil. In comunitatile primitive omul traia in cete, cu sexualitate libera, evoluand apoi spre haremuri.

Pe masura imbunatatirii conditiilor de viata si a prelungirii copilariei, s-a impus insa conditia de viata in familie, chiar daca aceasta este impotriva tendintelor native ale masculinitatii. Inca din vremea formarii primelor familii, in perioade pierdute in negura istoriei, a aparut necesitatea formarii cuplului ca un compromis impus de societate.

Chiar din acel moment, spun cercetatorii, au aparut primele forme de teama constientizata a barbatilor fata de familie. Persistenta adolescentei La varsta adolescentei, sistemul nervos are nevoie de o cat mai mare varietate de stimuli, in special de mare intensitate si intotdeauna pentru obtinerea unor placeri de scurta durata. Aceasta conditie nu se suprapune cu a unui barbat casatorit.

Conform studiilor antropologice, 70% din barbatii din mediul urban au, pana la varsta de 30 de ani, o mentalitate imatura, in care persista modelul de reactie adolescentina. Dintre cei 70%, numai 1% isi doresc cu adevarat conditia de barbat casatorit. 35% din adolescentii "majorii si-ar dori casatoria, insa numai in cazul in care li s-ar garanta libertatea de a avea relatii extraconjugale si timp liber necenzurat.

Restul considera casatoria un compromis dificil de acceptat in orice conditii. Anturajul Majoritatea barbatilor iau mai mult in ras conditia barbatului casatorit, experimentandu-si astfel, in realitate, tendinta de dominanta bravand in fata celorlalti. Acest aspect influenteaza extrem de negativ orice barbat naiv, neexperimentat intr-o viata de cuplu de lunga durata. Mai mult, in cercurile lor, barbatii ating, ca si in anii '40-'60, tema vicleniei si a infidelitatii feminine, discutand despre avantajele casatoriei numai in gluma.

2010/09/06//104717-nunta.jpg

Cercetatorii in psihologie de la Universitatea Sapientia din Italia considera ca anturajul masculin determina fobia fata de casatorie in 60-70% din cazuri. Relatia cu fratii si surorile Fratele cel mare, atat de important in societatile de tip anglo-saxon din America si Europa, s-a dovedit la fel de important si in tarile nordice si est-europene. Influenta fratilor mai mari asupra perceptiei pozitive sau negative a conceptului de casatorie s-a dovedit esentiala.

Scoala de psihologie franceza considera ca fratele mai mare, indiferent daca este sau nu acceptat, influenteaza conceptia despre casatorie in 80% din cazuri, fie ca este pro, contra sau neutru fata de aceasta. O dovada indirecta este experimentul coordonat de dr. Denise V. Debois, de la Universitatea din Lyon, care a constatat ca barbatii cu frati mai mari care nu vorbesc despre casatorie la modul negativ nu se tem de cuplurile stabile.

In acelasi timp, s-a constat ca toate conversatiile despre cuplu cu fratii ori surorile mai mici influenteaza teama de casatorie. In schimb, conversatiile cu surorile mai mari reduc considerabil teama de casatorie la 25-30 de ani si cresc acest sentiment la barbatii trecuti de 30 de ani. Copiii singuri la parinti au insa o teama aproape patologica de casatorie, desi constient isi doresc, in 70% din cazuri, o familie.

Familiile bine inchegate, lipsite de probleme ce degenereaza in dispute frecvente, sunt favorabile bunei dezvoltari a spiritului familial. Paradoxal, 65% din barbatii crescuti intr-un mediu familial pasnic au o teama exagerata de casatorie. Explicatia consta in faptul ca o familie foarte linistita este si monotona, fapt care ii sperie, de regula, pe barbatii cu o anume doza de imaturitate, care tine, de altfel, cam pana la varsta de 35 de ani.

Barbatii din familiile in care au loc dispute si certuri frecvente se tem insa si ei de casatorie, motivele fiind evidente. Indiferent de modelul de familie, relatia foarte buna intre mama si fiu este favorabila proceselor educative, avand insa un efect nefast prin cresterea patologica a spaimei fata de casatorie. Aceasta se datoreaza, in cea mai mare masura, exigentelor impuse de catre mama asupra viitoarei sotii a fiului. In plus, un fiu foarte atasat de mama se teme, in subconstient, de orice alta femeie care nu i-ar semana sufleteste.

Sub aspect freudian, casatoria pentru astfel de barbati echivaleaza cu teama de schimbare a mamei de care este in permanenta indragostit. Tot sub aspect freudian, relatia buna dintre tata si fiu, desi mult dorita, ca si cea mama-fiu, creste teama de casatorie. Barbatii atasati de tata se tem de conditia de a deveni sot, in subconstient ei echivaland conditia de sot cu o responsabilitate enorma.

Motive ale fricii de casatorie

1. Fobia de ocupare a spatiului intim - apare in tulburarile nervoase ale claustrofobilor si antropofobilor (celor care se tem de oameni in general). Ei accepta casatoria cu conditia unei camere separate.
2. Narcisismul de tip paranoid-maniacal - este caracteristic barbatilor foarte "cochetii, care arata foarte bine si pun mare pret pe aspectul lor fizic, dar si pe cel al partenerei. Accepta casatoria numai din dragoste, de regula cu femei care le seamana fizic si in felul de a fi.
3. Tulburari obsesive - barbatul este obsedat de un anume defect sau seturi de defecte pe care le considera prezente la toate femeile. Se poate casatori cu orice femeie care isi demonstreaza in mod repetat "perfectiuneai, pentru ca pe el il obsedeaza acest lucru.
4. Inclinatia homosexuala - apare si la barbatii care nu stiu ca au astfel de inclinatii. De regula, prefera romantismul extrem, pe care nu-l inteleg la femeile mai directe, dornice permanent de sex. Se tem de infidelitatea feminina.

Citeste Revista Felicia
foto: ktmerry.com

Cele mai bune jocuri Nintendo DSi pentru copii... FOTO! Funny: Tortul de nunta, motiv de amuzament...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x