Live acum
Prime Time 20:30Chefi la cutite Sezonul 9

De ce se tem copiii de medic

Majoritatea ne amintim usoara stare de disconfort sau chiar teama care ne cuprindea in copilarie atunci cand mergeam la medic Aceaste senzatii neplacute sunt deseori deosebit de intense la foarte multi copii, ceea ce conduce la situatii neplacute, dar si la efecte traumatizante psihice asupra micutului.Oamenii in alb

Orice model de uniforma are un impact nelinistitor asupra celor mai multi copii, in primul rand datorita sobrietatii impuse si apoi din cauza perceptiei schimbate, dezumanizate a omului ce poarta un costum sobru. Mai mult, s-a dovedit faptul ca uniformele albe au un efect nelinistitor pentru 40% din copii, mai ales pentru cei cu temperament melancolic sau flegmatic.

Copilul se trezeste brusc printre acesti oameni in uniforma alba care deseori se impun dominant si direct asupra lui, dar si a parintilor. Acest aspect creste considerabil starea de teama a oricarui copil care se simte mai mult ca un obiect, in mana oamenilor in alb

Cum tratezi frica de doctor

1. Invata sa-i explici in cuvinte simple ca oamenii se pot imbolnavi si atunci nu se mai pot juca si nu se mai pot bucura de aproape nimic. Explica-i tot simplu ca tu, cand erai mic, te-ai imbolnavit si nu te-ai mai putut juca pana cand ai mers la doctor si te-a tratat. Apoi totul a fost bine si ai facut din nou toate lucrurile care iti plac.

2. Foloseste un mic truc, aratandu-i ca multor copii le e frica de medic. Incearca sa faci glume pe seama lor, aratandu-i ca aceia care se tem de doctor nu stiu de fapt ceea ce tocmai i-ai "dezvaluiti tu. Nu-i pune in lumina foarte proasta pe cei fricosi, ci doar arata-i ca ei sunt mai mici si nu pot intelege. Arata-ti teama ca el nu a crescut indeajuns de mult pentru a fi curajos in fata doctorului. Compara situatia cu personajele sale preferate curajoase sau fricoase din basme, desene animate sau chiar filme.

3. Discuta mult cu el despre felul in care arata doctorii, glumind pe seama halatului alb si agitatiei lor. Tototdata, prezinta-i pe medici ca pe niste eroi cu chip uman care, totusi, sunt uneori tristi si neajutorati, la fel ca oricare dintre noi.

4. In niciun caz nu-l ameninta ca-l duci la medic atunci cand nu e cuminte sau, mai rau, cu injectiile. Din nefericire, multi parinti inca mai apeleaza la aceste amenintari, alaturi de "Bau-Bau", consecintele fiind grave si de cele mai multe ori, pe termen lung.

Foto: medclient.com

Recomandari