- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Argumente pro
O dieta vegetariana poate sa fie o alegere buna, cu conditia ca ea sa fie planificata corect. Ce inseamna asta? Aceleasi principii care ghideaza alegerea oricarei diete sanatoase trebuie sa fie respectate si in cazul dietei vegetariene. Ea trebuie sa contina alimente care sa asigure nutrientii necesari pentru cresterea unui copil.
In general, dieta vegetariana este bogata in fibre, saraca in colesterol si grasimi saturate, acestea fiind caracteristicile unei diete sanatoase. Toate persoanele care au o astfel de dieta nu sufera de obezitate si au un risc scazut pentru boli cardiace si diabet. Daca un copil are un astfel de regim alimentar, atunci cel mai probabil el nu va suferi de aceste boli, a caror incidenta in randul celor mici este intr-o continua crestere.
Exista insa mai multe tipuri de regimuri vegetariene. Unele persoane refuza sa consume orice fel de produs de origine animala, deci fara lapte sau oua. Este cel mai restrictiv regim vegetarian. Altii exclud din alimentatie numai carnea, dar consuma lapte si oua.
O alta categorie de persoane alege sa consume lapte, dar nu oua si carne, iar alta categorie prefera ouale, dar nu laptele si carnea. In cazul copiilor, nu este indicata dieta cea mai restrictiva. Este bine ca cei mici sa consume lapte si oua care contin multi dintre nutrientii necesari dezvoltarii lor sanatoase.
Avertisment!
Daca o dieta vegetariana poate sa aiba numeroase beneficii pentru sanatatea celor mici, ea poate sa determine aparitia altui gen de probleme de sanatate. Daca vrei sa-ti cresti copilul cu o astfel de dieta, cel mai bine ar fi ca mai intai sa consulti un medic pediatru sau un nutritionist deoarece micutul ar putea avea deja anumite carente vitaminice ce se pot accentua daca va avea un regim alimentar vegetarian.
Parintii ar trebui sa stie ca, cu cat un regim este mai restrictiv, cu atat mai mai mari sunt riscurile sa apara dezechilibre in dezvoltarea copilului. De aceea, daca vor neaparat ca micutul lor sa urmeze o dieta vegetariana, este indicat sa nu fie una restrictiva, din care sa lipseasca si carnea rosie si cea alba si lactatele si ouale.
Pe de alta parte, parintii trebuie sa fie permanent atenti la orice semnal ce poate indica inceputul vreunui dezechilibru in alimentatia copilului. Daca remarca un semn cat de mic (oboseala, isomnie, extenuare etc.) trebuie sa mearga imediat la medic.
Foto: lvhealthmag.com
Animalutele de companie potrivite pentru copilul tau... Povestea unui anorexic: "Corpul meu a ajuns sa se manance singur pe interior"...