Rezultatele studiului arata ca numai 11% din participanti au dormit mai mult de noua ore, intrucat organismul lor este conceput in asa fel incat sa stea treji pana noaptea tarziu, in jurul orei 23:00, si sa se trezeasca in jur de ora 8:00.
Dr. Judith A. Owens, de la Hasbro Children's Hospital in Providence, Rhode Island, a declarat ca spera ca rezultatele studiului sa ii ajute pe educatori si parinti sa se gandeasca la problema lipsei de somn in randul adolescentilor. Exista numeroase studii care arata ca adolescentii sunt "privati in mod cronic de somn si au o somnolenta patologica".
Consecintele? Deseori, studentii adormiti trag un pui de somn pe bancile scolilor si prezinta un risc ridicat de obezitate si au si probleme comportamentale.
Pentru a observa daca intarzierea inceperii scolii cu o jumatate de ora afecteaza starea adolescentilor, echipa condusa de Owens a intervievat elevii de la un liceu, inainte de a se schimba programul si dupa doua luni.
80% dintre elevi locuiau la internatul liceului, iar cei din clasele a 9-a, a 10-a si a 11-a nu aveau voie sa mai foloseasca niciun fel de dispozitiv electronic dupa ora 22:30, 23:00, respectiv 23:30.
Dupa ce s-a efectuat schimbarea inceperii programului, studentii au raportat ca au dormit mai mult cu 45 de minute decat in mod normal si chiar s-au bagat in pat cu 18 minute mai devreme. Inainte de schimbare, o treime din elevi dormeau mai putin de sapte ore, insa procentul a scazut la 7% dupa schimbarea programului.
Procentajul tinerilor care dormeau mai mult de opt ore pe noapte a crescut de la 16% la 55%, insa numai 11% dintre elevi dormeau mai mult de noua ore pe noapte.
Daca inainte de schimbare doua treimi din elevi au declarat ca sunt "nefericiti si depresivi", numai 45% au declarat acelasi lucru dupa schimbare, in timp ce procentul elevilor care s-au declarat "iritati si enervati" a scazut de la 84% la 63%.
Citeste si Intact News
sursa foto: 123rf.com