Este un copil de ajuns?

Exista numeroase motive pentru care unii parinti decid sa aiba doar un copil: dificultatea de a gasi suficient timp si chiar resurse materiale pentru o familie numeroasa, precum si amanarea intemeierii unei familii si ajungerea la o varsta destul de inaintata sau anumite probleme de sanatate pot impiedica un cuplu sa aiba o familie numeroasa. Altii insa sunt hotarati de la inceput sa se opreasca la unul.

Exista si anumite presiuni sociale si emotionale ce trebuie luate in calcul insa. Daca toti prietenii au doi sau chiar trei copii, cuplul care se decide sa se opreasca la unu se poate simti exclus. Sau se poate intampla ca unul dintre parteneri sa vrea mai multi copii, dar celalalt nu.

Atunci cand nu ai de ales

Uneori optiunile iti sunt limitate sau iti sunt eliminate de anumite impedimente cum ar fi sanatatea mamei sau a copilului sau alte probleme care absorb destul de multe resurse emotionale, fizice si financiare. Timpul este cel care face insa ca lucrurile sa decurga mai usor. Este un proces de acceptare, iar trecutul si viitorul nu sunt atat de importante ca si prezentul.

A oferi raspunsuri

Pe masura ce iti dai seama ce functioneaza cel mai bine pentru tine si familia ta, va trebui sa faci fata unor intrebari dificile, in special de la tine. Depinde in ce familie ai crescut si tu, daca ai fost un copil singur la parinti sau din contra, inconjurat de multi frati si in ce mod te-a influentat acest lucru.

Unii se sperie sau sunt speriati de altii prin intrebari de tipul "Dar daca se va intampla ceva copilului?" Trebuie sa intelegem ca parintii cu un singur copil nu trebuie sa se teama mai mult decat cei care au o familie numeroasa. In fata unei tragedii, fiecare sufera in aceeasi masura si pierderea unui copil nu este atenuata de simplul gand ca mai are si alti frati. Absenta lui nu poate fi inlocuita. Insa este un lucru ce tine si de atitudine, pentru ca in loc sa ne gandim automat la moarte, ar trebui sa privim cu speranta catre viitor.

Uneori copilul este cel care isi va intreba parintii de ce este singurul. Un raspuns scurt si clar este cel mai bun. Ultimul lucru pe care si l-ar dori parintii este sa intre intr-o negociere, pentru ca este posibil ca ea sa dureze la nesfarsit. Puteti sa ii raspundeti ca exista mai multe tipuri de familii si asa este a voastra.

Puteti sa ii expuneti si avantajele de care se bucura din postura de copil singur: propria lui camera, faptul ca ii are pe mami si pe tati doar pentru el, faptul ca are oricum prieteni cu care se poate juca atunci cand vrea. Puteti sa il intrebati si care sunt motivele pentru care isi doreste un frate sau o sora. Se pot dovedi neinsemnate. Parintii trebuie sa inteleaga ca nu pot ceda in fata dorintelor copiilor, pentru ca acestia au tendinta de a se plange, pur si simplu. Adultii care au doi sau trei copii aud uneori "mami, cred ca ar trebui sa ducem copilul inapoi la spital".

Foto: twinstoday.com

Ultimele știri