Uleiul esential de trandafiri, de ylang-ylang sau de salvie ajuta cainele sa se destinda inaintea vizitei la veterinar sau a oricarui eveniment stresant.
Rozmarinul si uleiul de menta picurate in uleiul de baza inlatura mancarimile de la nivelul pielii, diminueaza uscaciunea acesteia si este eficient impotriva parazitilor din blanita animalului.
Levantica si maghiranul diluate in uleiul de baza constituie un excelent remediu folosit extern pentru inlaturarea crampelor si a inflamatiilor musculare. Se toarna cateva picaturi din amestec in palma si se maseaza usor locul dureros. Este recomandat mai ales pentru cainii care au facut antrenamente cu efort fizic prelungit.
Uleiul esential de smirna ori pachouli mixate in uleiul de baza ajuta la vindecarea eczemelor, juliturilor, a pielii crapate. Este indicat si pentru tratarea taieturilor superficiale. Mixtura se face in cantitati mici, iar sticluta in care se pastreaza trebuie sa fie dezinfectata prin oparire. Se pastreaza la rece si la intuneric, astfel incat produsul sa nu dezvolte microbi.
Infuzia, o alternativa sigura si simpla
Putem infuza uleiurile de baza (uleiul de masline, de samburi de grapefrut, de alune) cu ierburi, radacini, frunze din plantele pe care le folosim pentru catel, fara frica. Cel mai bine ar fi sa utilizam infuzia pentru toata familia. Pregatim destule plante aromatice pentru o ceasca mare. Se sfarama, se rup sau se zdrobesc, dupa cum preferam. Alegem uleiul vegetal si turnam lent peste plantele aromatice strivite. Lasa totul la macerat intr-un borcan acoperit cu capac. Inchide borcanul cat de bine se poate, ca sa nu intre aer. Pastreaza amestecul intr-un loc cald la temperatura de aproximativ 24 de grade Celsius timp de 7-10 zile. Cateva sugestii de plante aromatice recomandate de specialisti, bune pentru caini: radacina de tataneasa, petale de galbenele, flori de musetel, studenita, urzica, frunze de menta, rozmarin, petale de trandafir, sunatoare, coada soricelului. Se pot face combinatii nelimitate, folosind ingrediente naturale care nu sunt costisitoare sau greu de procurat. Cu un efort minim poti sa asiguri cainelui tau un aspect si o stare de sanatate buna.
Ce trebuie retinut
Nu administram uleiurile esentiale sau plantele aromate intern catelului. Sugeram o vizita la un veterinar homeopat pentru o ghidare mai amanuntita asupra beneficiilor utilizarii produselor mentionate la caini. Anumite plante pot produce reactii alergice animalului. Fiecare caine poate reactiona diferit, asa ca ai mare grija la concentratii. Ele se diminueaza corespunzator dimensiunilor cainelui. In cazul catelelor gestante, se recomanda precautii la folosirea uleiurilor esentiale. Nu folosim aceleasi uleiuri esentiale pentru pisici, pasari ori alte animale de companie.
Citeste si Revista Felicia
FOTO: bestbullysticks.com