Exista viata si dupa divort

Pentru cele mai multe persoane, indiferent ca este vorba de barbati sau femei, divortul este o experienta traumatizanta, ce necesita timp si rabdare pentru a fi depasita cu bine. Lucrurile se complica si mai mult cand, pe langa partaj si conflicte de final, mai exista si copii.

Daca s-a ajuns in acest punct insa, va este destul de clar ca nu mai puteti trai impreuna. Asigurati-va insa ca ati facut tot posibilul pentru a va salva relatia si ca nu vor exista regrete mai tarziu, chiar daca motivele care v-au adus aici sunt destul de dureroase. Uneori o pauza, o separare, poate fi exact ce aveti nevoie pentru a va linisti si a vedea lucrurile intr-o alta lumina si de ce nu, a decide ca totusi ce aveti mai poate fi salvat.

Insa cand lucrurile merg din ce in ce mai prost, nu are rost sa prelungiti o situatie care va chinuieste pe amandoi, nici de dragul copiilor. Chiar daca despartirea ii va afecta foarte mult, a trai intr-un mediu in care parintii nu comunica si atunci cand o fac se cearta, nu este un mod sanatos de a creste si a se forma. De altfel, modelele de comportament pe care fiecare le vede acasa, in propria familie sunt cele pe care le va perpetua, mai mult sau mai putin constient.

Punct si de la capat

Exista si o latura buna a divortului si tine doar de atitudine pentru a vedea lucrurile asa. Incheierea unei casnicii nu inseamna doar un final, ci si un nou inceput, o ocazie de a o lua de la capat, chiar daca nu mai sunteti la varsta tineretii. Niciodata nu este prea tarziu sa incepi sa te ocupi mai mult de tine, de hobby-urile si placerile tale, mai ales daca este vorba de anumite lucruri la care ai renuntat pentru ca partenerul de viata nu era de acord cu ele.

Multi isi dau seama dupa o perioada de tristete si deznadejde, ca de fapt li s-a oferit sansa de a trai o a doua tinerete. Dupa ce trece perioada mai dificila si se atenueaza sentimentul de singuratate ce ramane dupa obisnuinta unui trai in doi, incetul cu incetul ies la suprafata si avantajele noului stil de viata.

Odata cu partenerul cu care nu te mai intelegeai, din viata ta dispar si obiceiurile cu care te incomoda sau enerva si descoperi ca ai parte de libertatea de a trai asa cum iti doresti, de a iesi cu prietenii mai des, de a cunoaste oameni noi. Indiferent de varsta pe care o ai, este important sa nu te demoralizezi, dar nici sa nu te pripesti in a-ti gasi imediat alt partener. Barbatii in general sunt cei care au tendinta de a se recasatori foarte repede dupa divort, chiar daca isi jura ca se vor bucura cat mai mult de burlacie.

Este importanta insa si o perioada de refacere, care sa presupuna chiar plangerea sau consumarea sentimentelor ramase din relatia anterioara, pentru ca o noua iubire sa nu se aseze in ape tulburi. Un om trist sau plin de resentimente va avea tendinta de a-si manifesta uneori furia pe noul partener, desi acesta nu are nicio vina si este mai recomandat sa treaca o perioada de timp in care cei divortati sa realizeze mai intai ce vor de la viata si cine sunt ei de fapt, in afara cuplului.

O relatie de lunga durata are tendinta de a suda doi oameni, chiar si atunci cand relatia este una toxica, de aceea in momentul despartirii, partenerii se confrunta cu sentimente de confuzie, nestiind exact cine mai sunt ei, ca indivizi. Este nevoie de rabdare pentru acceptarea a ceea ce a fost, pentru vindecare si redescoperire.

Foto: thefamilylawattorney.net

Ultimele știri