- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
O intalnire in doi. Un preparat culinar desavarsit si un pahar cu vin. Desi sunt pentru prima data unul langa altul, nu au fost alesi la intamplare. Stiinta sau arta? Mai degraba o experienta personala, caci ceea ce se afla in fata ta este rezultatul inefabil al combinarii diferitelor gusturi, arome si texturi. Un echilibru fragil, care sporeste placerea. Nu exista o reteta a succesului, in general considerandu-se ca fiecare preparat in parte are o anumita „greutate".
Spre exemplu, cele din carne de miel (sau orice alta carne rosie) se vor asocia foarte bine cu un vin rosu bogat - Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir sau Chianti -, incarcat de aroma. Iar pentru a-l pune si mai bine in evidenta se va alege un pahar cu gura larga, dandu-i astfel vinului ocazia de a se rasfata, raspandindu-si aroma.
Pentru a-i percepe toate calitatile, este bine ca vinul sa acopere doar o treime din capacitatea paharului si sa fie servit la temperatura camerei. Vinul alb - Pinot Gris, Pinot Blanc, Riesling sau Chablis -, considerat a fi mai usor si mai agil din fire, se va potrivi cel mai bine cu un preparat pe baza de peste, fructe de mare, paste sau sosuri albe. In acest caz se vor folosi pahare cu gura mai stramta, tempe-ratura pastrandu-se constanta (vinurile albe se aduc reci la masa), iar aromele strecurandu-se doar cat sa seduca.
In acelasi timp, atunci cand se alege vinul potrivit se poate opta pentru complementaritate sau constrast. In primul caz, vinul si preparatul culinar se pun in evidenta unul pe altul, neexistand nici o disonanta. Un vin cu arome de pamant, precum un Pinot Noir se poate asorta foarte bine cu o specialitate de ciuperci sau chiar trufe.
Cand vine vorba de contrast, pot aparea cu adevarat surprize. Un preparat usor, cu o crema din smantana si suc de lamaie, asociat cu un pahar de Riesling. Doua senzatii foarte diferite: catifelare si aciditate.
Un platou cu branzeturi reprezinta sansa unor descoperiri interesante atunci cand vine vorba de vinuri. Spre exemplu, cele cu mucegai albastru se potrivesc cel mai bine cu un vin rosu de Madeira sau Sherry.
Branza Camembert este bine pusa in valoare de un pahar de Cabernet, Cheddar trebuie asociata cu un Chardonnay, iar Gruyere cu un Sauvignon Blanc. Sampania se poate servi alaturi de branza Brie (se va alege o sampanie cu note de fructe), Edam si Gouda (pentru ca aceste sortimente de branza au o usoara nuanta de alune de pamant, se va alege o sampanie care sa recreeze aceasta senzatie) sau Cheddar (o sampanie seaca).
Vinul si ciocolata pot fi vedetele unui spectacol culinar, in care echilibrul trebuie sa fie conditia de baza. Spre exemplu, ciocolata alba (cremoasa si delicata) se potriveste cu un vin dulce Sherry sau un Muscat. Ciocolata cu lapte se serveste cu un pahar de vin usor, precum Pinot Noir, Merlot sau Riesling. Ciocolata neagra, cu un gust extrem de puternic si persistent, are nevoie de un vin care sa-i tina piept - un Cabernet Sauvignon ar fi excelent.
Cel mai important este ca la alegerea vinului potrivit sa ne folosim imaginatia si sa ne ascultam simturile. Cu adevarat gustos este ceea ce ne seduce!
Citeste si Jurnalul National
Foto: eventmuse.biz