In Europa de Vest sau Statele Unite ale Americii, croitoriile de lux nu mai reprezinta de mult o noutate. In Romania insa, lucrurile se misca mult mai incet si cu anumite reticente. Cu toate acestea, in 2005 a luat nastere Zenonni Made To Measure - "poate singurul brand romanesc ce s-a bazat doar pe unicitate, rafinament, consiliere vestimentara si, de ce nu, arta", dupa cum a precizat managerul croitoriei, Ciprian Vlad.
Povestea acestei croitorii este cea a calitatii exceptionale, iar dincolo de privirile atente - ideea costumului antiglont. Nisa inteligent exploatata sau miscare de imagine? Putem lua in considerare ambele variante, insa doar un lucru este absolut sigur: costumul insusi. Impotriva unui Kalashnikov, tragand cu zeci de gloante de 7.6 mm, eleganta unei alegeri de rafinament este singura armura disponibila.
(In poza, componentele unei veste antiglont)
Haina poate fi configurata in functie de cerintele fiecarui client. Pe langa protectia antiglont (calibru maxim 9 si viteza maxima de 430 m/s), se poate adauga si un strat anti-injunghiere.
Cum asa?
Costumul antiglont este rezultatul unui efort monumental. Nimic intamplator! Finetea si abilitatea croitorilor prind forma intr-o tinuta ce nu-si tradeaza scopul, fiind in acelasi timp piesa de colectie si invelis protector. Un asemenea costum antiglont necesita peste 100 de ore de munca din partea a 11 oameni foarte experimentati. Cu toate acestea, fiecare haina in parte reprezinta o noua provocare.
Un astfel costum nu se face oricum. La cele peste 10.000 de tesaturi disponibile, pe care ai alege-o? Pe cea de casmir? Pe cea de vigonie, specie de lama din Anzi cu lana incredibil de matasoasa? E greu de spus - mai ales ca toate materialele pe care croitoria le foloseste la producerea acestei minuni vestimentare provin de la primele 3 tesatorii din lume, fiind 100% naturale.
(Peste 10.000 de materiale si texturi disponibile la comanda)
Nu-i de mirare ca acest costum antiglont e departe de a fi un simplu produs de protectie. De aceea, exista nevoia de consiliere vestimentara. "Noi recomandam clientilor tinuta adecvata si corectam anumite greseli de alegere. Este cea mai importanta parte a relatiei dintre client si croitorie", a precizat Ciprian Vlad, brand-manager.
Cum si pentru cine se face un astfel de costum?
Cand vine vorba despre costumul antiglont, nimic nu e lasat la voia intamplarii. Orice client trece printr-un proces de triere. In fond, un asemenea produs este destinat unor inalti demnitari, diplomati, oameni de afaceri, persoane ce insotesc delegatii in zone de pericol sau, in cazuri mai rare, unor vedete autohtone. Deoarece haina este cartea de vizita a tesatoriei, nu oricine si nu oricum o poate purta.
Costumul antiglont este unic pentru fiecare client in parte, fiind creat la milimetru pe dimensiunile corpului, iar materialele sunt special alese in functie de necesitatile purtatorului. Atat timp cat nu se incalca normele estetice ale codului vestimentar, posibilitatile de personalizare sunt nenumarate.
Trebuie sa mentionam ca printre "specialitatile" casei se afla costumul business facut din materiale care pot reflecta razele soarelui, pentru a putea fi purtat vara, la temperaturi ridicate. De asemenea, exista si optiunea unei haine ce nu se sifoneaza, chiar si la o utilizare intensa. Calitate, unicitate, rafinament.
(Posibilitati nenumarate de personalizare)
Protectie reala sau confort psihic?
Ambele, fara discutie. Costumul antiglont nu protejeaza doar cu numele. Acesta vine cu numeroase acte care atesta calitatea, precum si cu certificate de garantie ce-i ofera clientului siguranta si o informare corecta.
"Calitatea este certificata cu acte. Orice persoana care isi face un costum aici poate sa vina oricand sa-l modifice, daca s-a ingrasat sau a slabit. Mai mult, noi il curatam si il spalam, fara niciun fel de cost din partea clientului. Pastram o relatie foarte stansa cu toti clientii", a tinut sa sublinieze Ciprian Vlad.
Exista in Romania nevoia unui costum antiglont?
"Nu exista afacere fara cerere", ne asigura brand manager-ul croitoriei. Chiar daca Romania nu e un taram al atentatelor, pentru un sentiment de siguranta si confort multi barbati ar face orice.
Vezi si galeria foto de mai jos!
Foto: Mihai Stetcu