CARNEA ROSIE
Alege carne marmorata cu grasime, ca sa nu se usuce pe gratar. Inlatura excesul de grasime de la exterior ca sa nu se arda.
Burgeri (2cm grosime) 10-12 minute
Cotlet de vita (2,5cm grosime) 6-8 minute
In sange, 8-10 minute mediu, 10-12 minute bine facut;
Cotlete de miel sau fileuri dezosate 10-12 minute;
Cotlete de porc cu os 12-14 minute
Cand este carnea facuta? Foloseste un termometru pentru carne mai groasa de 2,5 cm. Masoara temperatura in cea mai groasa parte din bucata de carne, spre finalul timpului de stat pe gratar. Pentru vita, miel si porc ar trebui sa fie 71º C. Toate tipurile de carne trebuie acoperite cu folie de aluminiu si se lasa deoparte 10-15 minute dupa ce le iei de pe gratar.
CARNEA DE PASARE
Alege bucati de pui cu piele, pentru ca astfel carnea va fi protejata pe gratar si va avea un gust mai bun. Poti scoate pielea spre sfarsit ca sa obtii un gratar cu mai putina grasime.
Piept de pui dezosat 10-12 minute;
Pulpe de pui dezosate 8-10 minute;
Cotlete de curcan 6-8 minute;
Piept de rata dezosat 11-15 minute - asaza pieptul de rata cu partea cu piele pe gratar, astfel incat grasimea sa nu se topeasca peste carne, si ai grija sa nu se arda.
Cand este carnea facuta? Carnea de pasare bine facuta nu trebuie sa mai aiba nicio urma roz in interior.
PESTE
Alege pesti intregi, fileuri sau cotlete - toate acestea se fac bine pe gratar.
Peste plat intreg (sub 450g) 15-20 minute;
Fileuri si cotlete (1cm grosime) 3-5 minute; (2,5cm grosime) 8-12 minute;
Frigarui de peste, bucati mici 8-10 minute;
Creveti nedecorticati 4-6 minute;
Frigarui de scoici Saint Jaques 4-6 minute.
Cand este carnea facuta? La mijloc, carnea ar trebui sa treaca de la translucid catre opac si sa aiba consistenta ferma.
Citeste si GOOD FOOD!
FOTO! Vesta de blana, un accesoriu chic in sezonul rece... Tot ce vrei sa stii despre sofran...