"Sa construiesti o astfel de baza ecvestra, din punct de vedere al calitatii, inseamna o buna informare prealabila despre ce e mai bun si potrivit pentru caii de performanta, cunoasterea solutiilor tehnice in diverse aspecte ale constructiei, dar si mult efort, enorm de mult timp si energie fizica si psihica, chiar sacrificii de ordin personal". Tot anumitor standarde trebuie aliniate si hrana sau terenul pe care caii sunt lasati sa alerge. Vizitele medicale au si ele o anumita frecventa cu care trebuie efectuate.
Adapostul, de la simplu la complex
Caii sportivi si cei de companie petrec cel mai mult timp in grajd. Dimensiunile acestuia, sau ale boxelor, daca vorbim de mai multe animale, trebuie sa fie de minimum 12 metri patrati, cu o inaltime corespunzatoare marimii calului, astfel incat sa i se asigure un volum de aer suficient.
Este recomandat ca peretii din jurul lui sa fie confectionati dintr-un lemn rezistent, fara colturi dure. In joaca, calul poate sparge peretii, iar aschiile rezultate il pot rani foarte grav si chiar iremediabil. Folosirea materialelor dure trebuie evitata si in ceea ce priveste podeaua, deoarece duc la obosirea si suprasolicitarea tendoanelor calului. Pentru un confort sporit se pun pe jos paie uscate sau rumegus care se curata si se improspateaza periodic. Tot pentru securitatea calului, trebuie sa fie indepartate orice obiecte dure sau ascutite. Pe langa mancare, in boxa este necesar sa existe tot timpul apa potabila.
Proprietarii de cai cu posibilitati financiare opteaza astazi pentru adapatori automate, dotate cu sisteme de incalzire care previn inghetarea apei pe timpul iernii si care ofera animalelor apa proaspata oricand este nevoie.
Solul, un element important
Sanatatea si nivelul de performanta a cailor pornesc de la solul pe care calca. Aparent, legatura intre aceste elemente pare sa nici nu existe, insa ea este foarte importanta, mai ales pentru caii sportivi. Dr. Ozana Moraru ne-a explicat ca "este vorba de un sistem de irigatie subteran, controlat computerizat, care asigura o umiditate constanta, continua, de un anumit nivel, ideal pentru a nu avea deloc praf, dar nici balti si noroaie cand ploua afara".
Ingrijirea de baza
Un cal consuma zilnic o cantitate de mancare egala cu 2% din greutatea proprie. Orice crescator de cai interesat de bunastarea acestora stie ca alimentatia trebuie adaptata in functie de fiecare animal in parte. Trebuie luate in seama aportul caloric si de proteine, dar si eforturile zilnice pe care le depune. Fanul este hrana de baza care poate fi completata cu elemente bogate in substante nutritive.
La fiecare doua luni caii trebuie potcoviti si o data la jumatate de an este indicat ca un specialist sa le curete dintii si sa fie vaccinati, in timp ce deparazitarea se face la fiecare patru luni. Igiena este la fel de importanta atat pentru frumusete cat si pentru bunastare. Coama, coada, dar si pielea calului au nevoie de ingrijiri zilnice. Pe langa toate acestea, miscarea si antrenamentul zilnic sunt absolut obligatorii pentru orice cal de sport sau de scoala, pentru a-l mentine intr-o forma cat mai buna, fizica si psihica.
Citeste si Jurnalul
FOTO: Jurnalul